CHP Parti Meclis üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer TBMM’de vicdanlara seslendi. Anayasa değişikliği hakkında konuşan Usluer, “Türkiye saraydan büyüktür!” dedi.

Önceki gün Aylin Nazlıaka’nın Meclis kürsüsündeki eylemi hakkında konuşan Usluer Meclis Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı’yı eleştirdi. Hoşgörülü olunması gerektiğini vurgulayan Usluer, “Keşke bu eylemi yapan milletvekiline hoşgörüyle yaklaşsaydık ve o aşamada o milletvekili arkadaşımıza söz hakkı verseydik burada yaşadıklarımızı dün yaşayacak mıydık? Elbette ki yaşamayacaktık. Dün sabah eve gittiğimde gerçekten bunları düşündüm "Nasıl engelleyebilirdik?" diye. Gözü dönmüş bir kadın milletvekili. Bu resimler, bu videolar her yerde. Gerçekten yakışmıyor. Sadece Türkiye değil, görüntüleri tüm dünya izledi. Şu anda hastanede yatan arkadaşlarımız var, saçları yolunmuş arkadaşlarımız var, yüzleri tırmalanmış arkadaşlarımız var ve diyorum ki: "Yazık, yazık; söz bitti." dedi.

YA YAPTIĞINIZI SÖYLEYİN, YA DA SÖYLEDİĞİNİZİ YAPIN

Anayasa değişikliği hakkında meclis çatısı altında yapılan görüşmeleri değerlendiren Usluer, "Anayasa" diyoruz, "toplumsal uzlaşı" diyoruz, "Toplum için yapıyoruz." diyoruz ve Meclis TV’yi yasaklıyoruz. Aslında, halkı yasaklıyoruz öğrenmesin diye, duymasın diye. Hoşgörünün olmadığı, özgürlüklerin kısıtlandığı bir yerde demokrasi olmaz. OHAL’de, OHAL koşullarında Anayasa yapılmaz. Sanki başka bir taslağı konuşuyormuş gibi yapıyorsunuz. Mustafa Kemal’in Anayasası’na dönen mi ararsın, "hükûmet değişikliği" diyen mi, "Meclis daha çok anlam kazanacak." diyen mi. Ya yaptığınızı söyleyin, ya da söylediğinizi yapın. Oylarınızı bile göstere göstere kullanıyorsunuz. Eğer göstere göstere kabine girmeden oy kullanmak doğru olsaydı Sayın Meclis Başkanı her oylamadan önce "Gizli oy", her oylamanın bitiminde "Gizli oyla yapılan oylama sonrası" diye açıklama yapmazdı” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE SARAYDAN BÜYÜKTÜR
En başından beri aklı ve vicdanı hür milletvekillerine seslendiklerini ifade eden Usluer, MHP sıralarına seslendi: "Halkın iradesi, seçilmişleri olarak bu duruma düşmeyin, itiraz edin." dedik ama itaat ettiniz. Arkadaşlar, Türkiye Saray’dan büyüktür. Ve bir yıl önce söylediklerinizi unutup lütfen tam tersi işler yapmayın. Cezaevinde koğuş başkanlığına layık gördüğünüz kişileri bin yıllık devletin başına başkan yapmayın. Babanızın oğlu bile olsa kimsenin bu kadar yetkiyle 80 milyonu yönetmesine izin vermeyin sayın milletvekilleri.