Günün anısına çok sayıda siyesetçi ve bürokratta açıklamalarda bulundu:

 

VALİ AZMİ ÇELİK: KALPLERİMİZDE YAŞAYACAKLAR
Çanakkale Destanımızın 102. Yıldönümünde, kutsal vatan toprakları için canlarını feda eden şehitlerimize milletimizin vefa ifadesi olan “Şehitler Günü” vesilesiyle tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, manevi huzurlarında canları ve kanları pahasına bize bıraktıkları vatan emanetini sonsuza kadar koruyacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. Çanakkale ve İstiklal Harbi’nde bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi olan ay yıldızlı bayrağımızı bir daha asla indirilmemek üzere göndere çeken şehit ve gazilerimizin bağımsızlık inancı, Cumhuriyetimizin yükselen değeri olmuştur. Yine Çanakkale Savaşı; hiçbir gücün, silah ve teknolojinin yüreklerdeki iman gücünün üzerinde olamayacağını, iman dolu yürekleriyle Seyit Onbaşı ve kader arkadaşları, Gazi Mustafa Kemal ve yol arkadaşları zamanın en güçlü ordularını dize getirerek çok daha güçlü ve kuvvetli olduklarını göstermiştir. 102 yıl önce milletimizin, genç şehitlerimizin kanlarıyla yazılan Çanakkale Zaferi, hiçbir zorluğa, hiçbir güce ve tehdide boyun eğmeyeceğimizin destanı olarak bugünlerimiz için de eşsiz bir ilham kaynağıdır. Tarih boyunca; egemenlik ve bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğini her şeyin üstünde tutan, bu uğurda ödediği bedellerle destanlar yazan, o gün yedi düvele karşı hürriyet mücadelesi vererek Çanakkale’yi geçilmez kılan aziz şehitlerimiz, devletimizin varlığının güvencesi olarak milletimizin bağrında ebediyen yaşayacaktır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, dün Çanakkale’de olduğu gibi, bugün de, Çanakkale Muharebelerini kazandıran yüksek ruha sahip olarak, ülkesine ve milletine yönelik her türlü tehdit ve tehlikeyi ortadan kaldıracak güç ve kararlılıktadır. Çanakkale’de emsalsiz fedakârlıklarıyla tarihe damgasını vuran aziz şehitlerimiz, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirinde vurguladığı gibi, tarihe sığmayacak kadar büyüktür. Bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bizlere bu cennet vatanı armağan eden, özellikle terörle mücadelede şehit olan kahraman asker-polis-sivil tüm vatandaşlarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimiz ve gazilerimizin aile bireyleri ile fedakâr halkımıza şükranlarımı, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN:EMPEYALİZME BAŞKALDIRIDIR
Çanakkale, Türk milletinin tarihi direnişi, destanlaşan başkaldırısı ve emperyalist devletlerin kanlı emellerini alt üst eden stratejik bir zaferidir. İnancın, ulusal duruşun ve Yarbay Mustafa Kemal’in, “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” tanımlamasıyla zamanın gelişmiş silahlarına karşı koymasıdır. Sömürgeci emperyalistlerin, kıyılarımıza kadar getirdikleri kanlı hesaplar, Türk askerinin fedakarlık ve cesaretle yaptığı tabyalara ve siperlere çarparak sonuçsuz kalmıştır. Çanakkale Zaferi, ayağa kalkan millet iradesinin, bağımsız yaşamayı ilke edinen Türk Ulusunun somutlaşmış duruşudur. Yedi düvele karşı savaşan askerlerine ölmeyi emreden Mustafa Kemal'in ve dönmeyi aklından bile geçirmeyen nice kınalı kuzunun manevi hatırası ve mirası sayesinde bağımsızlığımız korunmuştur. Çanakkale Zaferi aynı zamanda Kurtuluş Savaşının ilham ve esin kaynağı olarak geleceği aydınlatmış, vatanımızın tek dişi kalmış canavara asla bırakılmayacağı kanıtlamıştır. Çanakkale Zaferi bütün insanlığın tanıklığında, Türk milletinin varlığına ve yaşama hakkına el uzatanlara karşı anıtlaşan ruhuyla kazanılan zaferin, şeref ve ulusal onur savunmasının zirvesidir. Çanakkale'yi geçilmez kılan, Türk Milletini yenilmez yapan ve kardeşliğimizi dağılmaz duruma getiren birlikte yaşama ülküsü ve kararlılığıdır. Çanakkale’de millet varlığında buluşarak, canlarını hiçe sayan vatan evlatlarını; dille, fikirle ve siyasi çıkarla ayrıştırmaya kalkanlar mutlaka yenilecektir. Biliyorum ki, Çanakkale Destanı Türk Ulusunun gönlünde yaşadıkça ve buna sahip çıktığımız sürece, geçmişte başaramayan yabancı güçler, bundan sonrada hedeflerine ulaşamayacaklardır. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılında, tertemiz kanlarıyla üzerinde yaşadığımız toprakları vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

HARUN KARACAN:MİNNETLE ANIYORUM
Birlik ve Beraberliğimizi Dünyaya Gösterdiğimiz Çanakkale Zaferimizin 102. Yıl Dönümü'nde Bizlere Bu Gururu Yaşatan Başta Mustafa Kemal Atatürk'ü, Aziz Şehitlerimizi ve Kahraman Gazilerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyorum.

KAZIM KURT: ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
Çanakkale’de vatanını, özgürlük ve bağımsızlığını savunan ulusumuz, tüm olumsuzluklar ve zor koşullar içerisinde büyük bir direniş göstermiş, olanakları kendisinden kat kat fazla olan ülkelere karşı önemli bir zafer kazanmıştır. Bu büyük zaferin temelinde Türk Ulusunun birlik ve beraberliği, özgürlük ve bağımsızlığa olan inancı yatmaktadır. Çanakkale şehitlerimiz ve yaşamlarının baharında toprağa gömülen yüz binlerce insan, savaşların kötü sonuçlarını, barış ve dostluğun dünya için ne kadar gerekli olduğunu tüm insanlığa haykırmaktadır. İnsanlık artık geçmişten gerekli dersleri çıkararak, her türlü nedenden kaynaklanan çatışmaları sonlandırmalı, tüm dünya insanlarının huzur ve sevgi içerisinde bir arada yaşayacakları barış dolu bir dünyanın temelleri atılmalıdır. Bu büyük zaferin yıl dönümünde, Büyük Atatürk ve Silah Arkadaşlarını, canlarını ortaya koyarak ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten kahraman şehit ve gazilerimizi, saygı ve şükranla anıyorum. Esgündem26