Tepebaşı Ziraat Odası Çiftçi Malları Koruma ve Muhtarlar 2017 İstişare Toplantısı, Namlı Otel’de yapıldı. Tepebaşı bölgesindeki muhtarlar ile bir araya gelen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin sorun ve taleplerini aktardı. Buluşan, 2017 yılı üretim sezonuna başlarken Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma’da yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vermek, çiftçilerin sorunları ve bu sorunlara çözüm bulmak için toplandıklarını söyledi.

 

BİRİ BAŞLAMADAN, DİĞERİ 3 YIL SONRA BİTTİ
Ziraat Odası olarak çiftçilere hizmet etmek amacıyla 2017 yılında toprak analiz laboratuarı açtıklarını fakat hükümetin toprak analizine vermiş olduğu desteği kaldırması nedeniyle laboratuarı faaliyete geçiremediklerini anlatan Buluşan, “3 yıldır çiftçilerimize danışmanlık hizmeti vermekte olup, ziraat mühendislerini çiftçilerimizin hizmetinde çalıştırdık. Fakat 2017 yılında bakanlığın açıkladığı desteklerde danışmanlık desteğini azaltması nedeniyle bu hizmeti sonlandırmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

DOLAR YÜKSEK ÇİFTÇİ GÜBRE ALAMIYOR
Çiftçilerin sorunlarından da bahseden Buluşan, şunları kaydetti: “Amonyum nitratlı gübrenin satışının durdurulması ayrıca Dolar’ın çok yükselmesi nedeniyle gübre alamayan çiftçilerimizin zor durumda kalması, tarla sahiplerinin destekleri kendileri almak istemesinden dolayı ekilen alanların tam olarak ÇKS’ye yansıtılamamasından kaynaklanan sorunları, Miras Kanunu nedeniyle çiftçilerimizin icar sözleşmesi yapamaması başlıca sorunlar arasında yer almaktadır. Önümüzdeki aylarda gerek analiz gerekse danışmanlık desteğinin tekrar gözden geçirilerek, daha verimli hale getirilerek uygulamayı geçilmesini istiyoruz.”

“BİRLİKTE HAREKET EDELİM” MESAJI
Çiftçi Malları Koruma Kanunu’nda 76 yıl boyunca 1-2 maddesi dışında hiçbir maddesinin değişmemesinin günümüz şartlarında yetersiz kaldığını savunan Buluşan, “Polis ve jandarmadan sonra gelen üçüncü kolluk kuvveti olmasına rağmen kanundaki boşluklar nedeniyle uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. Mahallelerimizde yasak mıntıka alanlarının önemine değinilerek, 2017 yılı yasak mıntıka alanları ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Mart ayı itibariyle sezonun başlayacağından muhtarlarımız ve bekçilerimizin mahallerdeki sorunları çözerken birlikte hareket etmeleri çiftçilerimiz ve sürü sahipleri açısından daha olumlu olacaktır” dedi.