Haziran ayı konut satış verileri diğer aylara göre en düşük oranda olmuştu. TUİK tarafından 15/08/2023 günü açıklanan veriler kapsamında Temmuz ayında yüksek oranda bir konut satışı gerçekleştiğini gördük.

m1

m2

Bu veriler kapsamında ilimizde konut satışlarında herhangi bir kriz olduğunu söylemek mümkün değil. Konut fiyatlarında devam eden artışlar nedeniyle birikimlerini korumak isteyen kişilerin konut alımına yöneldiğini düşünebiliriz.

SATILIK KONUT DEĞERLERİ

En çok konut ilanı bulunan dört ayrı emlak sitesinden temin ettiğim piyasa verilerine göre yakın olarak takip ettiğim bölgelerde konut m2/TL birim fiyatlarının enflasyona bağlı olarak artışın devam ettiği görülmektedir. Yapılan açıklamalarda enflasyonun devam edeceği öngörülmektedir.

TCMB tarafından aylık açıklanan konut fiyat endeksi verilere göre Eskişehir’de artış oranının yavaşladığı görülmektedir. Haziran ayına ait oran henüz açıklanmamıştır.

m3

TCMB aylık konut fiyat endeksi.

TCMB Konut fiyat endeksi gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından hazırlanan konut değerleme raporları kapsamında oluşturulmaktadır. Bu veriler sayesinde geçmiş tarihlerde satılmış bir konutun değerini bugüne uyarlayıp emsal konut bulamadığımız durumlarda kullanabiliriz.

Aşağıda dört ayrı bölgeye ait bugün oluşan güncel piyasa verilerini inceleyebilirsiniz.

m4

15/08/2023 tarihli güncel veriler

m5

3 ayrı bölgeye ait satılık konut m2/TL birim fiyatları aylık değişim oranları.

Aylık verileri incelediğimizde konut m2/TL birim fiyatlarının enflasyona bağlı olarak devamlı yükseldiğini görebiliriz. İstisnai olarak Arifiye bölgesinde m2/TL birim fiyat oranı Temmuz ayında düşüş göstermiştir.

KİRALIK KONUT PİYASASI

Şubat ayında yaşanan deprem sonrası ilimizde kiralık konut sayısı oldukça azalmıştı. Bugün için ise uzun süre satılamayan bazı konutların kiralama piyasasına girmesiyle kiralık konut sayısı oldukça artmış ancak kira değerlerinin yüksek olması nedeniyle kiralık konutlara ulaşım zorlaşmıştır.

m6

15/08/2023 tarihli güncel veriler.

Kiralık konut ortanca m2/TL birim fiyatlarına baktığımızda ise; Vişnelik 105,26 m2/TL, Akarbaşı 97,14 m2/TL, Arifiye 95,78 m2/TL, Odunpazarı evleri bölgesi 83,33 m2/TL olarak görünmekte ve bu değerlerin yüksek olması aylık gelire göre kiralık konutlara ulaşım oldukça zor görünüyor. İstisnai olarak Odunpazarı evleri bölgesinde m2/TL fiyatı Haziran ayına göre (86,09 m2/TL) satılık konut fiyatlarında olduğu gibi düşüş olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak, Piyasalarda satılık ve kiralık konut değerleri enflasyon etkisiyle artıyor. Bu artışlarının enflasyona bağlı olarak önümüzdeki aylarda devam edeceğini, bu artışlara bağlı olarak birikimlerini korumak isteyenlerin ilk tercihlerinin konut yatırımı olacağını düşünüyorum.