Afyonkarahisar, binlerce yıl öncesinden bugüne uzanan medeniyetlere ait kültür ve sanat eserleriyle dolu bir şehirdir. Arkeolojik kalıntıları, asırlık yapıları, milyonlarca yılda oluşmuş mağaraları, termal zenginlikleri ve doğa güzellikleriyle göz dolduran bu il, büyüleyici ören yerleri ve el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda peri bacalarının sihirli görüntüleri, açık hava tapınakları ve lezzetli mutfağı ile turistlerin gözdesi konumundadır.

Afyonkarahisar, deniz dışındaki pek çok tarihi ve doğal güzellikleri barındıran bir turizm cenneti olarak kabul edilir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu şehir, zengin doğal yapısı, tarihi eserleri ve çeşitli alternatif turizm olanakları ile bilinir. Bu olanaklar arasında; kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerleri bulunmaktadır.

Afyonkarahisar, karayolu ve demiryolu ile kuzeyden güneye, doğudan batıya doğal bir bağlantı kapısıdır. Hem tarih ve kültür tutkunlarına hem de doğa severlere hitap eden bu şehir, aynı zamanda zengin termal turizm potansiyeli ile dikkat çeker.

Deniz ve güneş turizmine alternatif olarak son yıllarda termal turizm, büyük önem kazanmıştır. Afyonkarahisar bu noktada parlayan yıldızlardan biri olup, sağlık turizminin önemli bir parçasıdır. Bu doğrultuda, "Türkiye'nin Termal Başkenti" unvanını hak etmiştir. Termal zenginlikleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin tercihini oluşturmakta, ziyaretçilerine şifa dağıtmaktadır.

Afyonkarahisar'ın dağlarını, ovalarını, akarsularını, göllerini, baraj ve göletlerini keşfetmeye hazır mısınız?

Afyonkarahisar’ın Dağları

Ahır Dağları, 1940 metre yüksekliktedir. Bu sarp doğa harikası, Sinanpaşa ile Sandıklı ilçeleri arasına serpiştirilmiştir. Çam ağaçlarının süslediği eteklerine bakmak, sizi sakinleştirecektir.

Akdağ, 2449 metreye ulaşan zirvesiyle Sandıklı ve Dinar ilçeleriyle Denizli'nin Çivril ilçeleri arasında bulunur.

Burgazdağı, 1754 metre yüksekliğiyle, Hocalar ile Uşak ilinin Banaz ilçesi arasında yükselir.

Bolvadin ilçesiyle adını verdiği Emirdağ ilçesi arasında ve 2307 metre yüksekliğinde göğe doğru uzanan Emirdağları, bölgedeki diğer zirveler kadar albenili.

Tarihe damga vuran Kumalar Dağları, 2447 metre yüksekliğinde ve en önemli özelliği Kurtuluş Savaşı'nın burada başlamış olmasıdır.

Bolvadin ve Bayat ilçeleri arasında yükselen Paşa ve Bey Dağları, 1750 metre yüksekliktedir. Eskişehir iline kadar uzanmaktadır.

Batı bölgesinde konumlanmış olan 1622 metre yüksekliğindeki Maymun Dağları, bölgenin ilginç jeolojisini sergiler.

Batı bölgesinde, 1250 metreye ulaşan yüksekliğiyle Bozdağ var. Bu dağ, bölgenin doğal güzelliklerinden biri olarak kabul edilir.

1919 metre yüksekliğindeki Söğüt Dağları, Dinar ve Dazkırı ilçeleri arasında konumlanmıştır.

Fazlasıyla cömertçe kendine ait olan 2519 metre yüksekliğindeki Sultandağları, adını taşıdığı ilçeden almıştır. Bu dağ, geniş bir alana yayılmış olup, doğal harikalarla doludur.

Afyonkarahisar’ın Ovaları

Afyonkarahisar’da 9 adet ova bulunmaktadır. Bu ovaların isimleri ise şu şekildedir.

Afyon Ovası, Dinar Ovası, Dombay Ovası, Sandıklı Ovası, Büyük Sincanlı Ovası, Küçük Sincanlı Ovası, Şuhut Ovası, Çöl Ovası, Geneli ve Çamurca Ovaları ile son olarak Emirdağ Ovası.

Afyonkarahisar Akarsuları

Afyonkarahisar'da bir çok akursu bulunmaktadır. İlk baharda eriyen kar sularıyla bol bol suya kavuşan ancak yazları cılızlaşıp kuruyan akarsuları şu şekilde sıralayabiliriz.

Akarçay, Kufi Çayı, Kali Çayı, Menderes Çayı, Sakarya Çayı, Koca Çay, Seyit Suyu Çayı ve  Hamam Çayı.

Afyonkarahisar’ın Gölleri

Afyonkarahisar ilinde 6 adet göl bulunmaktadır. Bu göllerin isimleri sırasıyla; Karakuyu Gölü, Eber Gölü, Karamık Gölü (Bataklığı), Akşehir Gölü, Acı Göl ve Emre Gölü'dür.

Afyonkarahisar Baraj ve Göletleri

Son olarak baraj ve göletleri ele alalım.  Afyonkarahisar’da 5 adet baraj, 17 adet ise gölet bulunmaktadır.

Barajlar: Selevir Barajı, Seyitler Barajı, Örenler Barajı, Dinar II HES ve Ak Değirmen Barajı.

Göletler: Dinar-Yeşilçat Göleti, Bayat Göleti, Merkez-Erkmen Göleti, Şuhut-Kayabelen Göleti, Sinanpaşa-Tınaztepe Göleti, Sinanpaşa-Serban Göleti, Dinar-Pınarlı Göleti, Sinanpaşa-Kırka Göleti, Sinanpaşa-Taşoluk Göleti, Sandıklı-Karacaören Göleti, İhsaniye-Üçlerkayası Göleti, Şuhut-Ağzıkara Göleti, İhsaniye-Ayazini Göleti, İscehisar-Seydiler Göleti, Bolvadin-Özburun Göleti, Şuhut-Ortapınar Göleti ve Sinanpaşa - Kuruçay Göleti.