Afyonkarahisar, Ege Bölgesi sınırlarında olmasına rağmen iklim şartları ve bitki örtüsü İç Anadolu’ya daha yakındır. UNESCO tarafından tescillenmiş Gastronomi Şehri’dir. Afyonkarahisar kaplıcaları , sucuğu ve lokumu ile ünlenmiştir.

Tarihi Önemi

Pek çok uygarlığın yaşadığı Afyonkarahisar, ilk olarak Hitit egemenliğe girmiştir. Sonrasında sırasıyla Frigya, Lidya, Pers egemenlikleri ile devam etmiştir. Afyonkarahisar, Osmanlı Devleti idaresine geçmeden önce 12. yüzyılda Germiyanoğulları Beyliğine aitti.

Doğal Güzellikleri

Afyonkarahisar’ın termal kaplıcaları Türkiye’deki diğer kaplıcalara oranla önde en gelişmişi ve en çok terci edilenidir. Bu sebeple doğal güzellikleri arasında fazlaca kaplıca vardır. Şehir kaplıcalarının yanı sıra mağaraları ile de dikkat çekmektedir. Afyonkarahisar’ın doğal güzellikleri arasında ise Eber Gölü, Afyon Kaplıcaları, Akarçay, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Tokalı Kanyonu, Hüdai Termal Turizm Merkezi, Kurtini Mağarası bulunmaktadır.

Tarım ve Sanayi Potansiyeli

Afyonkarahisar’da tarım, sanayi, hayvancılık ve turizm tüm sektörler gelişmiş seviyededir ve hala gelişmeye devam etmektedir. Kentin ilçelerinden biri olan İçşehisar’da dünyanın en kaliteli beyaz mermeri bulunmaktadır. Antik Çağlardan günümüze kadar buradan çıkan beyaz mermerler birçok önemli binada kullanılmıştır. Örnek olarak Efes Antik Tiyatro, Amerika’da bulunan Beyaz Saray bunlara örnektir.

Ekonomik önemi

Ülke ekonomisine fazlaca katkı sağlayan Afyonkarahisar, Türkiye’deki et, tavuk ve yumurta borsasına yön vermektedir. Global pazarda mermer ve traverten taşında önde gelen isimlerdir biridir. Termal kaplıcalarında her yıl yerli ve yabancı turist ağırlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır

Sonuç olarak, Afyonkarahisar, zengin tarihi, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeliyle dikkat çeken bir şehir olarak öne çıkıyor. UNESCO tarafından tescillenmiş Gastronomi Şehri olması, şehrin kültürel zenginliğini ve geleneksel lezzetlerini vurguluyor. Afyonkarahisar ekonomik katkılarıyla Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor