2024 yerel seçimlerine yaklaşık 2 aylık bir süre kalırken iktidar partisi AK Parti Eskişehir adaylarını resmi olarak dün açıkladı. Daha doğrusu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Nebi Hatipoğlu dışında kalan adayları dün açıkladı. Nebi Bey'in adaylığı ise daha önce açıklanmıştı.

Açıklacak adaylıklar arasında sonucu en çok merak edilenler elbette merkez ilçeler idi. Odunpazarı'nda beklenen oldu ve Burhan Sakallı - Özkan Alp ekseninde gidip gelen adaylık rekabetinde kazanan Özkan Alp adaylığı aldı. 

Bir diğer merkez ilçe Tepebaşı'nda ise adaylık meselesi çok daha karışık bir sürece sahne oldu. Dündar Ünlü, Ahmet Sivri zaman zaman Pınar Turhanoğlu, Erkan Koca derken... En nihayetinde Tepebaşı'na Sivrihisar'ı oldukça popüler bir ilçe haline getiren Hamid Yüzügüllü aday gösterildi. Bu adaylık hemen herkes için biraz sürpriz oldu.

Büyükşehir addaylığı daha önce açıklanan Nebi Hatipoğlu ile birlikte Eskişehir merkezinde 3 aday Nebi Hatipoğlu, Özkan Alp ve Hamid Yüzügüllü olarak ilan edildi. Aynı zamanda Sayın Erdoğan'ın bizzat katıldığı aday tanıtım toplantısı sonrasında AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan'ın görevden alınması ve yerine Gürhan Albayrak'ın getirilmesi AK Parti Eskişehir'de günün ikinci mikro sürprizi oldu. Albayrak'ın da il başkanı olmasıyla birlikte AK Parti'nin Eskişehir merkezde 4 önemli ismi iş insanı oldu.

Diyeceksiniz ki "Bu devirde kim iş insanı değil ki?" Bu konuda çok haklısınız. Özellikle AK Parti merkez ilçe aday adayları arasında iş insanı olmayan pek kimse yok gibiydi. Ancak Özkan Alp ve Hamid Yüzügüllü bu isimler arasında bile büyük tüccarlar ve iş insanları olarak nitelendirilebilir. Zaten Nebi Hatipoğlu'nun iş dünyasındaki rolünü anlatmaya bile gerek yok. Yine, İl Başkanı Gürhan Albayrak da oldukça adı bilinen bir sanayici.

Hal böyle olunca AK Parti Eskişehir'de "sermaye" dedi yorumunu yapmak hiç de abes değil. Ben de Karl Marx'ın önemli eseri "Das Kapital"e de atıfta bulunarak "sermaye" kelimesinin hemen hemen Almanca karşılığını esas aldım ve bu nedenle "AK Parti Eskişehir'de 'Das Kapital' dedi." ifadesini kullandım. AK Parti 4 büyük sermaye ve iş insanı ile 2024 yerel seçimlerinde başarılı olabilecek mi? Halka ve tabana inebilecek mi? Bu soruların cevabı Eskişehir'deki yerel seçim yarışında oldukça belirleyici unsurlar olacak gibi görünüyor.

Herkese iyi haftalar diliyorum. Sevgiyle ve esenlikle kalın...