Haber: Buğrahan Doğangil

2023 Genel Seçimleri sonrasında Eskişehir'in en çok konuşulan isimlerinin başında AK Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu geliyor. 2023 seçimlerine İYİ Parti Eskişehir 1. sıra adayı olarak giren ve seçimler sonucunda milletvekili seçilen iş insanı Nebi Hatipoğlu, henüz 1 yıl bile doldurmadan partisinden istifa etme kararı aldı. İYİ Parti'den ayrılacağı ve AK Parti saflarına katılacağı aylar önceden tahmin edilen ve tırnak içerisinde bilinen Nebi Hatipoğlu, kamuoyunu yanıltmadı ve dün itibariyle AKP saflarına katıldı. Hatipoğlu'na parti rozetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı. Hatipoğlu böylece resmen AK Partili oldu.

Untitled-1-6

Hatipoğlu İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurduğu andan itibaren kendisine destek ve tepkiler gelmeye başlamıştı. İYİ Parti'den çok Nebi Hatipoğlu'nun yanında durduğunu ifade eden vatandaşların büyük kısmı Hatipoğlu'na desteklerini sürdürürken, İYİ Parti'ye gönül veren ve bu nedenle Hatipoğlu'na oy veren kesim ise kendisine büyük tepki göstermişti. Bu tartışmalar halen sürüyor. Ayrıca AKP'ye muhalif kanatta yer alan partilere gönül veren veya oy veren kişiler de Nebi Hatipoğlu'na çoğunlukla tepki göstertiyor. Milletvekili Hatipoğlu'nun AKP saflarına geçmesi ideolojik bir kaos başlattığı gibi Eskişehir'de CHP ile AKP'nin milletvekili sayılarını da eşitledi. 3-3 konumuna gelen vekil koltuklarının eşitlenmesi nedeniyle de Hatipoğlu'nun AKP'ye geçişi büyük önem teşkil ediyor.

Nebi Hatipoğlu'na en büyük tepki eski yol arkadaşından

Nebi Hatipoğlu İYİ Parti'den istifa ettiğini açıkladığında eski yol arkadaşına tepkisini gösteren İYİ Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Aydın; "Milletvekilliğinden istifa etmeden AKP'ye geçersen sana hakkım helal değil." demişti. Resmi sosyal medya hesabından Hatipoğlu'na bu tepkiyi veren Melih Aydın, Hatipoğlu'nun AK Parti'ye geçişi sonrasında da sosyal medya hesabından set bir eleştiri tweet'i yayınladı. Aydın;

"Bütün Eskişehir ‘o senin hakkını yedi, milletvekilimiz sen olmalıydın’ derken rozetini ellerimle taktım ben. Çünkü benim için makamlar önemsiz, aslolan memleketimizdi. İşte şimdi o hakkım sana helal değil. Hem bu dünyada hem öbür dünyada o rozet taktığım ellerim yakanda olacak." diyerek eski yol arkadaşına çok sert çıktı.

Untitled-1-7

Nebi Hatipoğlu Eskişehir'de AKP'nin vitrin yüzü olacak mı?

Milletvekili Nebi Hatipoğlu'nun AKP saflarına katılmasının ardından bir başka tartışma daha başladı. Tartışmadan ziyade bir soruya cevap aranmaya başladı daha doğru bir tabir de olabilir. "Nebi Hatipoğlu Eskişehir AKP'nin yeni vitrin yüzü mü olacak?". "Vitrin Yüzü" partiyi her kulvarda temsil edecek ve önder pozisyonda, adeta bir marka yüzü olacak kişi anlamını taşıyor. AK Partililerden ve Nebi Hatipoğlu fanatiklerinden gelen ilk tepkilere bakılırsa Hatipoğlu AKP'nin Eskişehir'deki "vitrin yüzü" olacak gibi görünüyor.

Dışarıdan partiye katılan ve tamamen kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden Hatipoğlu'nun AK Parti teşkilatında bir çatlak yaratıp yaratmayacağını ise zaman gösterecek. Şimdilik İl Başkanından ilçe başkanlarına eski AKP'li başkanlardan milletvekillerine kadar hemen herkes Nebi Hatipoğlu'nun partiye katılmasından memnun görünüyor. Bunlar AKP temsilcilerinin ve AKP'ye yakın isimlerin sosyal medya hesaplarından ve basına yaptığı açıklamalardan net şekilde anlaşılıyor. Ancak süreç içinde Nebi Hatipoğlu'nun tabiri caizse bir süper yıldıza dönüşme ihtimali Eskişehir'de AK Parti'ye yıllardır emek veren isimleri küstürebilir. Bu ihtimal de her zaman gündemde kalacak gibi görünüyor.

Nebi Hatipoğlu'nun tamamen kişisel çıkarları adına hareket eden bir figür olması da AK Parti'de bir ideolojiyi temsil eden kesimi rahatsız edebilir. Genellikle herkese kapısı açık bir parti olarak görünen AKP'de az da olsa ideolojik kaygılara sahip isimler olduğu biliniyor. Nebi Hatipoğlu'nun "Ne olursa olsun kazanan ben olmalıyım." stratejisi AKP içindeki bir kesimi rahatsız edebilir.

Nebi Bey'i sosyal medya hesabından birçok AKP'li isim tebrik ederken henüz M. Dündar Ünlü'nün bir mesaj yayınlamamış olması da dikkat çekici. İsmi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçen Dündar Ünlü'nün Hatipoğlu'yla ilgili bir açıklama yapmamış olması son günlerdeki gündemin göze çarpan detayları arasında yer alıyor.

Hangi siyasi partiye geçerse geçsin Nebi Hatipoğlu'nu koşulsuz destekleyeceğiz diyen isimlerin de sayısı az değil. Nebi Hatipoğlu eğer Eskişehir'de yeni bir seçime girecekse bu kesimin oylarına ve AKP tabanına güvenmesi gerekiyor. Eskişehir'de yerel seçim sürecinin çok hareketli geçmesi kesin görünüyor.