Açıköğretim Fakültesi bünyesinde yürütülen Türk Dili ve Kültürü Programı’nın çevrim içi olarak gerçekleştirilen ilk dersine katılan Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yoğun ilgi gören derste öğrencilerle bir araya geldi. Programın amacı ve kapsamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adıgüzel, Türk dili ve kültürünün akademik ve toplumsal önemine dikkat çekerek öğrencilere başarılar diledi.
“123 ülkeden yaklaşık 4 bin öğrenci Türkçeye ‘Merhaba’ diyor”
Program hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Türkçe öğrenmeye gönül veren uluslararası öğrencilere seslenerek şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanından bizleri izleyen ve dinleyen, Türkçe öğrenmeye gönül veren tüm yeni arkadaşlarımıza ‘hoş geldiniz’ diyorum. Türkçe dersini bugün ilk kez sizlerle birlikte başlatıyoruz. Bu program, Açıköğretim Fakültesi bünyesinde yürütülen bir ön lisans programıdır. Öncelikle bir yıllık Türkçe eğitimi verilecek. Açıköğretim Fakültemiz, dünyanın en büyük ve en güçlü fakülteleri arasında yer alıyor. Anadolu Üniversitesi ise öğrenci sayısı bakımından dünyanın üçüncü büyük üniversitesidir. Bugün 123 ülkeden yaklaşık 4 bin öğrencimiz Türkçeye ‘Merhaba’ diyor. Biz de ilk dersimizde onlara ‘Merhaba’ demek istiyoruz.”
“Kültürü öğrenmenin olmazsa olmazı dili öğrenmektir”
Çevrim içi derste dil öğrenmenin önemine vurgu yapan Rektör Adıgüzel, öğrencilerin hata yapmaktan korkmadan Türkçe konuşmaları gerektiğini belirtti. Dil öğrenmenin cesaret gerektirdiğini ifade eden Adıgüzel, program sayesinde öğrencilerin yalnızca Türkçeyi değil, Türk kültürünü de tanıyacaklarını dile getirdi. “Programımızın adı da zaten Türk Dili ve Kültürü Programı. Kültürü öğrenmenin olmazsa olmazı dili öğrenmek ve dile hâkim olmaktır. Türkiye’nin sahip olduğu kültür ve medeniyeti tanımanın yolu da Türkçeyi öğrenmekten geçiyor.”
Adıgüzel ayrıca, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) her yıl Türkiye’ye 5 bin burslu öğrenci getirdiğini hatırlatarak, Türkçeye olan ilginin giderek arttığını vurguladı.
“Türkçe, kariyer için önemli bir kapı aralayabilir”
Programın sunduğu akademik ve mesleki fırsatlara da değinen Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Türk Dili ve Kültürü Programı’nın A1 seviyesinden başlayarak C1 seviyesine kadar ilerleyen bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. “Türkçe bilmemek bir endişe kaynağı olmamalı. Programı tamamlayan öğrencilerimiz Türkçe yeterliliklerini ileri seviyeye taşıyabilecekler. Türkçe öğrendikten sonra Açıköğretim Fakültemizde yer alan yaklaşık 50 programdan herhangi birini okuma imkânı da bulunuyor. Ayrıca bu program ikinci üniversite ya da çift ana dal kapsamında da tercih edilebilir.”
Adıgüzel, Türkçe bilen öğrencilerin hem kendi ülkelerinde hem de farklı ülkelerde faaliyet gösteren büyük Türk şirketlerinde çalışma fırsatı yakalayabileceklerini sözlerine ekledi.





