Kasko; hırsızlık, çarpma, yanma gibi durumlarda aracınızda oluşabilecek maddi zararları belirli kurallar çerçevesinde karşılayan bir sigorta türüdür. Ülkemizde Zorunlu Trafik Sigortası (ZTS)  haricinde araç sahipleri talepleri doğrultusunda araçlarına kasko sigortasını sigorta şirketlerinden yaptırabilmektedir.

Kasko sigortası ile Zorunlu Taşıt Sigortası'nın temel farkı; ZTS aracınız ile kaza yapmanız halinde eğer kazaya sebebiyet olan siz iseniz sadece karşı tarafın hasarını karşılarken, kasko sigortası kazaya sebebiyet olan siz iseniz yasal kurallara uygunluğunuz dahilinde (alkol ve/veya uyuşturucu madde kullanımı vb. gibi suç teşkil eden durumlar olmaksızın) sizin aracınızın hasarını da karşılamaktadır.

Kasko Değeri Nedir?

Kasko değeri hesaplama, kasko sigortasının fiyatını belirlemede temel alınan değeri hesaplar. Bu yazımızın devamında "Kasko değeri nasıl hesaplanır?", "Kasko değeri hesaplanırken dikkate alınan hususlar nelerdir?", "Kasko değeri hangi durumlarda artar?", "Kasko değerinde ne tür indirimler yapılabilmektedir?", "Kasko değeri ile Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) arasındaki ilişki nedir?", "En uygun kasko sigortasını nasıl seçebilirim?" gibi sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Kasko değer hesaplaması yapılırken, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince her ay yenilenen kasko değer listesi motorlu kara taşıtları için temel alınır. Kasko değer listesinde aracın markasına, modeline, yaşına göre belirlenmiş araç kasko değeri yer alır. Dolayısıyla standart teminatları içeren araç kasko değeri hesaplamasında dilerseniz internet üzerinden 2017 kasko değeri listesine bakarak kendinizde fikir sahibi olabilirsiniz.

Yalnız burada unutulmaması gereken husus Türkiye Sigorta Birliği tarafından belirlenen kasko değer listesi tavsiye niteliğinde değerler içermektedir. Araç bilgileri, araç sahibi bilgileri ve istenilen ek teminatlara göre kasko değeri hesaplamalarında farklılıklar oluşabilmektedir.Kasko değeri hesaplanırken aracın markası, modeli, yaşı gibi bilgilerle birlikte; araç sahibinin yaşı, ehliyet sahibi olduğu süre, mesleği, ikamet ettiği bölge, istediği ek teminatlar gibi bilgilerde önemlidir.