Tüm dünyaya etkisini bırakmış, büyük ve önemli buluşların mucidi; muhteşem sanat eserlerinin yaratıcısı birçok ünlü ismin asperger sendromlu olduğunu biliyor muydunuz? Peki, asperger sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? İşte, hayranlıkla takip ettiğimiz asperger sendromlu ünlüler ve bilim insanları.
Asperger Sendromu Olan Ünlüler Kimlerdir?
Elon Musk, Charles Ritcher, Isaac Asimov, Susan Böyle, Oytun Erbaş ve Bilal Göregen asperger sendromu ile mücadele eden ünlü isimden sadece birkaçıdır. Kimileri teknoloji dehası, kimileri müthiş bir sanat becerisi, kimisi ise bilgeliği ile öne çıkan bu isimler, tüm dünyanın ayakta alkışladığı işler yaptı. İşte, asperger sendrumlu ünlüler:
· Prof. Dr. Oytun Erbaş (Tıp, Biyoloji ve Kimya)
· Bilal Göregen (Görme Engelli Sanatçı)
· Stanley Kubrik (Yönetmen)
· Susan Böyle (Sanatçı – Şarkıcı)
· Paddy Considine (Yönetmen)
· Elon Musk (İş Adamı – Mühendis)
· Blind Tom Wiggins (Piyanist)
· Charles Ritcher (Bilim Adamı – Deprem Bilimci)
· Isaac Asimov (Yazar)
· Satoshi Tajiri (Senarist – Pokemonun Yazarı)
· Vladamir Putin (Siyasetçi – Asperger olduğu söylenmekte)
· Mozart (Sanatçı - Müzisyen)
Asperger Sendromu Nedir? Asperger Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Otizm spektrum bozukluğunun bir alt türü olan asperger sendromu bir çeşitlilik olup; hastalık olarak tanımlanmaz. Bu nedenle tedavi değil; etkilerinin azaltılması için destek sağlaanan bir kişisel farklılıktır.
Asperger belirtilerinin en belirgini, sosyalleşmekte zorlanmak, kişiler arası iletişimde sorunlar yaşamaktır. Kendi hayatlarında kendilerine ait bir rutin benimseyen bu kişiler, bu rutinden çıkmak istemezler.
Asperger Sendromu Evlenir mi?
Asperger sendromu olan kişiler tabi ki evlenebilirler. Kendilerini anlayan, iletişim kurabildikleri ve uyumlu yaşayabildikleri bir kişi ile evlenerek aile kurabilirler. Zira asperger sendromlu ünlüler ve bilim insanlarının büyük çoğunluğu da evlenmiş ve çocukları ile aile hayatı yaşayabilmektedir.
Aspergerli Ehliyet Alabilir mi?
Asperger sendromlu kişiler, engelli olarak nitelendirilmezler. Bu nedenle ehliyet alma koşulları arasındaki standart sağlık raporunu alarak ehliyet kursuna kaydolabilir ve başarılı olmaları durumunda ehliyet sahibi olabilirler.
Asperger Askere Gider mi?
AS (asperger sendromu) bir tür hastalık değildir. Bu nedenle yoklama günü gelen asker adayı, muayene sırasında incelenerek, askerlik sürecindeki eğitim de değerlendirilir ve değerlendirmeler sonucunda askerliğe alınma konusunda karar verilir.
Yani, asperger sendromu yaşayan kişinin taşıdığı özellikler ve muayene sırasında edinilecek bilgiler, askerlik yapıp yapamamaları konusunda son kararın verilmesini sağlar.