Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) güncellenmiş diri fay haritası, deprem riski altında olan bölgeleri yeniden belirliyor. 6 Şubat'taki depremlerin ardından yapılan güncellemeye göre, 45 il ve 110 ilçe direk deprem riski altındaki diri fay hattı üzerinde konumlanıyor.

MTA'nın paylaştığı güncellenmiş diri fay haritasında 485 diri fay hattı belirginleştirilmiş durumda. Bu hatların hepsi 5.5 üzeri büyüklükte deprem oluşturabilme potansiyeli taşıyor. Risk altındaki 45 il ve 110 ilçenin bu fay hatları üzerinde bulunması, alınacak önlemler ve yapılacak planlamalar açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye'de üç büyük fay hattı belirginleşiyor: Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları. Bu hatlar üzerinde yer alan diri faylar, kayaların yer değiştirmesine veya kaymasına neden olan aktif faylar olarak tanımlanıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı bu duruma en büyük örnek olarak gösteriliyor.

Deprem üretebilen diri faylar genellikle depremlerin meydana geldiği bölgelerde bulunurlar. Fay hattındaki tarafların zamanla birbirlerine göre kayması sonucu, enerji birikir. Bu biriken enerji, bir anda serbest kalıp deprem olarak meydana gelir; bu şekilde 5.5 ve üzeri büyüklükte depremler meydana gelebiliyor.

"Aydın İçin Deprem Riski Durumu"

Aydın bölgesi de diri fay hattı üzerindeki yerler arasında bulunuyor. Güncellenmiş diri fay haritasına göre Aydın'ın Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar ve Yenipazar ilçeleri doğrudan deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor.