Neisserria gonorrhoeae adındaki bir bakterinin neden olduğu cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyon olan Bel Soğukluğu (Gonore), küresel ölçekte önemli bir sağlık sorunudur. Semen ve vajinal fluidlar yoluyla bulaşan bu hastalık, hem kadınları hem de erkekleri etkilemekle birlikte, erkeklerde daha fazla görülme eğilimindedir. Bu hastalığın en çok etkisi 15-24 yaş aralığındaki gençler üzerindedir.

Gonore genellikle cinsel organları, idrar yolunu, rektumu veya boğazı etkiler ve gerçekleşen enfekte durumda kadınlarda rahim ağzına da bulaşabilir. Eğer anneler enfekte olmuşsa, bu durum doğum esnasında bebeklere bulaşabilir. Bu bakteri, bebeklerde genellikle gözleri etkilemektedir. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak olacaktır.

Bel Soğukluğu (Gonore) belirtileri ne olabilir sorusuna gelinecek olursa, etken vücuda girdikten 4-6 gün sonra belirtiler görülmeye başlar. Ancak bazı durumlarda Bel Soğukluğu belirti göstermez. Belirti gösterdiğinde, genellikle cinsel organlarda gözle görülebilen benzerler bulunur. Erkeklerin %10'unda hiçbir belirti görülmezken, pek çok kadında belirtiler görülmez veya belirtiler vajinal ya da idrar yolları enfeksiyonları ile karıştırılabilir.

Kadınlarda vajinal akıntı, idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, dış genital bölgede kaşıntı gibi belirtiler görülürken, erkeklerde idrar yaparken ağrı ve yanma, penisten beyaz, sarı ya da yeşil renkte akıntı, penis ucunda kızarıklık ve testislerde oluşan ağrı veya şişlik gibi belirtiler görülebilir.

Eğer tedavi edilmeyecek olursa, Gonore hem kadınlar hem de erkekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kadınlarda pelvik inflamatuvar hastalık (PID) oluşabilir ve bu durum, tüplerde yapışıklık ve tıkanıklığa hatta kısırlığa yol açabilir. Erkeklerde ise, testislerin bağlı olduğu tüplerde ağrı ve nadiren kısırlık görülür. Gonore, tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyon kan ve eklemlere yayılıp hayati risk teşkil eden bir duruma sebep olabilir.

Bel soğukluğuna sebep olan bu bakteriler genellikle oral, anal veya vajinal ilişki sırasında kişiden kişiye geçer. Hamile bir kadının Gonore ile enfekte olması durumunda, doğum sırasında hastalık bebeğe de bulaşabilir. Korunmasız cinsel ilişkide bulunan bir kişi, daha önce bu hastalığı yaşamış olmasına rağmen tekrardan hastalığa yakalanabilir.