Antik Çağın izlerini taşıyan Bilecik, Bitinya bölgesi ile aynı tarih sayfasını paylaşmaktadır. Bilecik'in tarihi dokusunun ilk izlerini, M.Ö. 1950 yıllarda burada yaşayan Thynler kavmi ile bulmak mümkündür. Ardından topraklarını birçok farklı uygarlığa ve egemenliğe sahne olan Bilecik, Mısır'dan Hititlere, Frigler'den Lidyalılara, Perslerden Makedonya'ya kadar bir dizi topluluğa ev sahipliği yapmıştır.

Bilecik eski adı

Birçok farklı uygarlığa ve egemenliğe sahne olan Bilecik'in eski isimleri Bele Kome ve Agrilion olarak bilinmektedir.

Bilecik tarih sahnesinin en önemli oyuncusu ise tartışmasız Osmanlı İmparatorluğu olmuştur. Orta Asya'dan 400 çadırla gelen Kayı Boyu, Söğüt'te Osmanlı Devleti'ni kurarak, Bilecik'in tarihinde yeni bir dönem başlatmıştır. Ayrıca Bilecik, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği önemli mücadeleler ve kazandığı zaferlerle de Cumhuriyet tarihinde önemli bir role sahip olmuştur. Bu zamana kadar pek çok farklı uygarlıklara tanık olan Bilecik' te çok sayıda arkeolojik ve tarihi eser bulunmaktadır. Bu eserler çoğunlukla Osmanlı dönemine ait camiler, türbeler, hanlar, hamamlar ve diğer sivil mimari örnekleri oluşturmaktadır.

Bilecik, aynı zamanda yıllık geleneksel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Kayı Boyu'nun mensuplarının 720 yıl boyunca kutladıkları Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, her yıl Eylül ayının 2. haftasında son üç gün kutlanır. Bu etkinliklere çok sayıda yerli ve yabancı turist katılır. Şenlikler sırasında yörüklerin geleneksel yaşam biçimi ve kına gecesi etkinlikleri canlandırılır, ayrıca cirit gösterileri de ziyaretçilere sunulur.