Bolu’nun en büyük camisi, geçmişten bu yana birçok millete ev sahipliği yapan Bolu’nun simgesi niteliğindedir. Osmanlı zamanında birçok padişah ve şehzade tarafından önem verilen Bolu’nun en büyük camileri de ilgi çekici olmaktadır.
Osmanlı Devleti’nin önemli padişahlarının isteği doğrultusunda inşa edilen Bolu en büyük camileri hala daha birçok turistin uğradığı noktalardandır.
Bolu’nun En Büyük Camisi ve Bolu Tarihi Camiler Listesi!
Yedigöller Milli Parkı başta olmak üzere birçok doğal güzelliğe ve tarihi yapıya ev sahipliği yapan Bolu her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yurtdışından ve yurtiçinden birçok kişinin ziyaret ettiği Bolu’nun en büyük camisi de inanç turizminin önemli bir noktası olmaktadır. Bu doğrultuda en büyük Bolu camii ve merak edilenleri şu şekildedir:
1 – Bolu’nun En Büyük Camisi: Yıldırım Beyazıt Camii Tarihi
Bolu’nun büyük camisi veya Yıldırım Beyazıt Camii olarak bilinen bu camii Yıldırım Beyazıt tarafından 1382 yılında yaptırılmıştır. Yıldırım Beyazıt Camii kim yaptı sorusunun cevabı da bu şekilde verilmektedir. Mimari külliye merkezi olarak yaptırılan bu camii ahşap yapısından dolayı 1891 yılında yanarak 1899 yılında kubbeli olarak yeniden inşa edilmiştir.
1944 yılında hasar görerek orijinal kısımları onarılan bu camii çift minare, tek kubbe şeklinde onarılmıştır. İç mekan tasarımında motiflerin yer aldığı bu camii 99 depreminin ardından orijinal yapısına uygun şekilde onarılmıştır.
2 – Kanuni Camii
Mudurnu ilçe merkezinde yer alan Kanuni Camii, moloz taş ve dikdörtgen şekilde inşa edilmiştir. İki katlı pencerelere sahip olan bu cami içerisinde mahfil saçaklarında bitkisel nakış yer almaktadır. Cami, klasik dönem Bolu’nun en büyük camisi içerisindeki camilerle benzerlik göstermektedir. Ancak caminin Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olduğunu gösterir resmi bir belge bulunmamaktadır.
3 – Saraçhane Camii
Bolu merkezde yer alan Saraçhane Camii kitabesindeki bilgilere göre camii H.1163 tarihinde Silahtar Mehmet Ağa tarafından onarılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Tezkere-tül Ebniyede Mimar Sinan eseri olarak görülen bir camidir. Zengin bir görünüme sahip olan bu camii kuş evleri, köşe pahı gibi uygulamalara sahiptir.
4 – Kadı Camii
Bolu merkezde yer alan Kadı Camii, mimari yapısına göre XVI. Yüzyılı andırmaktadır. Bolu Livası Salnamesindeki bilgilere göre ise camii, Demirtaş Paşazade Mehmet Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen plana sahip Kadı Caminin mihrabı beş kenarlı olarak dışa taşkın şekildedir. Taç kapısı olan bu camii Osmanlı işçiliklerinin güzel bir yansımasını içermektedir.
Gezilmesi Gereken Bolu Tarihi Yerler!
Tarihi ve doğayı bir arada barındıran Bolu’da ziyaretçilerini bekleyen özel yerlerden birkaçı şu şekildedir:
- Çeltikdere Bizans Kilisesi
- Süleyman Paşa Hamamı
- Göynük ve Mudurnu Evleri
- Gazi Süleyman Paşa Camisi
- Tokadi Hayreddin Türbesi