Eskişehirspor’umuz sıklıkla tekrar ettiğimiz ve hep söylediğimiz gibi maalesef tarihinde ilk kez Bölgesel Amatör Lig’e düştü. Bu düşme hadisesini artık bir kenara bırakmanın zamanı geldi geçiyor. Bugün Eskişehirspor adına konuşulması gereken şeyler A takımı bu sezon TFF 3. Lig’e taşımak ve kulübün borcunu azaltmak. Bu iki ana başlık altında yer alan konularda ise Eskişehirspor camiasının şu ana kadar, büyük oranda sorunsuz ilerlediğini söylemek mümkün.

Birkaç ay öncesine yani haziran ayına dönersek o dönemde Eskişehirspor’un mali sorunları çok daha fazla ön plandaydı. Takım küme düşmüş şehrin ileri gelenlerinden destek nerdeyse tamamen kesilmişti. Bu durum Erkan Koca ve yönetim kurulunu ciddi anlamda zorlayan bir etken olarak karşımıza çıkmıştı. Eskişehirspor’un mali sorunları elbette tamamen bitmedi ancak; bugün en azından 2023-2024 sezonuna Eskişehirspor mali anlamda geçmiş sezonlara göre daha güçlü giriyor. Bu durumun oluşmasında GHO, Europen gibi firmalar ile yapılan sponsorluk anlaşmaları, yönetim kurulunun bireysel çabaları, forma ve lisanslı ürün satışı, loca satışı ve yapılacak kombine satışları etkili oldu diyebiliriz. Eskişehirspor umuyorum ki en azından bu sezonu en iyi şekilde atlatabilecek finansal güce tırnak içinde kavuşmuş görünüyor. Bu durum yine de kimseyi aldatmasın kulübün her anlamda desteğe ihtiyacı sürüyor.

Mali konular kesinlikle her zaman biraz tatsız. Gelelim sportif kısma…

Eskişehirspor BAL’a düştükten sonra geçen sezonki kadrosunu korumakta oldukça zorlandı ve süregelen zaman içinde kadroyu korumayı doğal olarak başaramadı. Gitmek isteyen futbolcuların olması son derece doğal ve ayrılmak isteyen futbolcuyu zorla takımda tutmak mümkün değil. –Ki mümkün olsa bile o oyuncudan verim almak çok kolay değil. Bu nedenle Eskişehirspor yönetiminin Eskişehirspor’a maddi manevi zarar vermeden ayrılan futbolculara transfer konusunda kolaylık sağlaması bence gayet mantıklı bir hareket. Tabi ki Eskişehirspor’dan yetişen futbolcuları takımda tutmak ve onlar ile zafere yürümek herkesin isteyeceği bir şey. Fakat futbolcu istemiyorsa ve ikna olmuyorsa olay bitmiştir. Eskişehirspor yönetimi gidenlerin yerini oldukça başarılı isimler ile doldurdu. Tecrübeli ve BAL’da isim yapmış futbolcular ile genç yetenekli futbolcular şu anki mevcut kadroda bir araya geldi. Birkaç transfer ile Eskişehirspor’un yeni sezon kadrosu şekillenecek gibi görünüyor. A takımın başına BAL’da önemli başarıları olan İbrahim Baş getirildi. İbrahim Baş takımıyla birlikte ilk etap kamp çalışmalarına başladı ve çalışmalar gayet olumlu devam ediyor. Elbette takımın durumu biraz da hazırlık maçları döneminde ve ikinci kamp etabında daha çok belli olacak. O dönemde futbol anlamında Eskişehirspor’u daha rahat şekilde değerlendirmek mümkün olacak. Şu anda ise ilk etap çalışmaları gayet verimli ve istenen tempoda ilerliyor.

Eskişehirspor’da altyapı ile ilgili yapılan çalışmalar da bir diğer önemli başlık. Bu alanda da her şeyin şimdilik yolunda gittiğini söyleyebilirim. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Eskişehirspor altyapısına yaptığı dev yatırım dahilinde tesisleşme çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Bakan Osman Aşkın Bak kulübü ziyaret ederek tesisleşme ve altyapı konusuna bir kez daha dikkat çekti ve her şeyin yolunda olduğunu teyit etti. Yine, altyapıdaki antrenör kadrosu neredeyse tamamen yenilendi ve iştahlı bir ekip altyapının başına geçti. Gençler, antrenörleri nezaretinde çalışmalarına yavaş yavaş başladı. Bu kısımda da işlerin yolunda gittiğini söylemekte bir beis yok. Altyapının yanında çocukların yaz aylarında spora yönelmesi ve kendisini geliştirmesi adına açılan Eskişehirspor Fabrika Futbol Okulu da üzerine düşeni yapıyor. Eskişehirspor Fabrika çocuklara verimli zaman geçirtirken ve Eskişehirspor sevgisi aşılarken bir yandan altyapıya ufak da olsa maddi katkı sağlıyor.

Tüm bu başlıkların ardından Eskişehirspor’un belki de en güçlü olduğu tarafa gelelim. Taraftar, büyük Eskişehirspor taraftarı kulübe tam destek vermeyi sürdürüyor. Ne şart altında olursa olsun Eskişehirspor ile bağını koparmayan taraftar yeni sezonu heyecan ile bekliyor. Aynı zamanda Diadora imzalı yeni lisanlı ürünlere taraftarın ilgisi yoğun. Yine, loca ve kombine satışlarında da taraftarın aynı şekilde etkili olacağını söylemek münkün. Sonuç olarak Eskişehirspor taraftarı takımına maddi ve manevi destek sağlamaktan hiç geri durmuyor.

Eskişehirspor’da artık beklenti Bölgesel Amatör Lig’in başlayacağı tarihin açıklanması ve grubun, fikstürün belli olması. TFF’den bu açıklamaların gelmesiyle Es Es’in şampiyonluk yolunda atacağı adımlar da daha net hale gelecek gibi. Güçlü kulis bilgileri BAL’ın 30 Eylül – 1 Ekim haftasında başlayacağı yönünde olsa da resmi açıklama henüz yok. Fakat Eskişehirspor’un bugünkü durumuna baktığımızda her fikstürde, her grupta şampiyon olacak güçte olduğunu gördüğümü de açıkça söyleyebilirim.

Eskişehirspor’a kendi gözümden baktığımda şanlı camiamızı güneşli ve mutlu günlerin beklediğini söyleyebilirim. Eskişehirspor bugünkü durumu ile hepimize güçlü bir enerji veriyor. Kulüp tüm unsurları ile şampiyonluğa ve başarıya odaklanmış görünüyor. Eskişehirspor’un lige hızlı bir başlangıç yapması durumunda ise bu enerjinin çok daha yukarıya çıkacağını, artacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Şanlı camiamızın büyük güç aldığı taraftarının desteğinin her alanda, her koşulda çok önemli olduğunu da yeniden söylemek gerek. Eskişehirspor’umuz gelecek sezonda umuyorum çok başarılı olacak.

Şimdiden Eskişehirspor’umuza sonsuz başarılar diliyorum.

Herkese saygı ve sevgiyle…