PRP İstanbul ilinde pek çok merkezde uygulanan ve uzmanlık gerektiren bir medikal estetik prosedürdür. Aynı şekilde rinoplasti İstanbul ve diğer illerimizde kadınların ve erkeklerin en çok ilgi gösterdiği estetik cerrahi prosedürlerindendir. Tüm bu prosedürlerin amacı bireylerin daha iyi ve estetik açıdan daha tatmin edici bir görünüme sahip olmasını sağlamaktır. Bunu elde edebilmek için medikal estetik ve estetik cerrahi prosedürler alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından planlanmalı, titizlikle uygulanmalıdır. Bulunduğunuz lokasyona yakın, uzman ve deneyimli doktorları Medyland online randevu platformundan hızlı bir şekilde bulabilir, randevunuzu alarak hayalinizdeki görünüme giden yoldaki ilk adımınızı atabilirsiniz.

Burun görünümünden memnun olan kişilerin daha önce burun estetiği yani rinoplasti ameliyatını gündemlerine almamış olması son derece olağan bir durumdur. Bununla birlikte rinoplasti, pek çok plastik cerrahi prosedüründen farklı olarak yalnızca estetik değil fonksiyonel iyileştirmeleri de kapsar. Uyku bozuklukları ve gece uyku sırasında nefes alma zorluğu yaşanması, uyku yoksunluğuna ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilen ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Kaliteli uyku, genel sağlığın korunması noktasında olmazsa olmazdır. Burun tıkanıklığı ise bireyin uyku döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir.

Hangi Durumlar Uyku Kalitesini Bozar?

Uyku boyunca solunumda aralıklı duraklamalar olması uyku apnesi olarak adlandırılır. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerde nefes alıp verme uyku döngüsü sırasında durur, hastaya bağlı olarak son derece ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Eğer uyku apnesi zamanında tedavi edilmezse kalp sorunlarıyla ve diğer sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınması olasıdır.

Uyku apnesinin en yaygın türü, obstrüktif uyku apnesi olup boğazın arkasından kasların gevşemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumda boğaz kapanıp nefes kesildi için beyin tekrar hava almanın sağlanması için vücuda uyanma sinyali gönderir. Ciddi uyku apnesi vakalarında bu durum saatte birkaç kez tekrarlayabilse de genellikle son derece kısa sürdüğünden hastalar hatırlamaz. Bu nedenle uyku apnesi sorunu çoğu zaman erken dönemde teşhis edilemez.

Horlama çok yaygın bir sorun olduğu gibi yalnızca hastayı etkilemez. Aynı zamanda horlama sorunu yaşayan kişinin eşi ya da aile üyeleri açısından da uykusuz geceler anlamına gelebilir. Horlama genellikle çok ciddi bir sorun olmayıp şiddetli olması ve uykusu hafif olanları etkilemesi can sıkıcı ve zararlı bir durum olabilir. Bunun yanı sıra horlamanın, uyku apnesi gibi daha ciddi sorunların belirtisi olması riski vardır. Burun septum eğriliği tek başına bir uyku bozukluğu nedeni olmasa da geceleri nefes almanın engellenmesine ve uyku kalitesinin bozulmasına neden olabilir.

Uyku Sorunları İçin Etkili Bir Çözüm: Burun Estetiği

Solunum sorunlarının nedenleri belirlendikten sonra çözüm olarak rinoplasti prosedürüne başvurulabilir. Burun estetiği ameliyatlarının ardından elde edilen sonuçlar kalıcı olup farklı şiddetteki burun tıkanıklığı sorunları için değişen seviyelerde rahatlama sağlaması mümkündür.

Rinoplasti ile tedavi prosedürü kapsamında, tıkanıklıkların giderilmesi ve daha iyi nefes alımının teşvik edilmesi için burun yapısında değişiklikler yapılır. Septum deviasyonu düzeltme işlemi rinoplasti cerrahisinde en yaygın isteklerden biridir. Ancak rinoplasti prosedürünün yalnızca fonksiyonel endişeleri içermesi ya da pek çok hastanın yararlandığı ek bir fayda olan kozmetik rinoplastiyle birleştirilmesi söz konusu olabilir.

Rinoplasti Hangi Sorunların Tedavisinde Kullanılabilir?

Rinoplasti ameliyatını temelde fonksiyonel ve kozmetik rinoplasti olarak ikiye ayırmak mümkündür. Pek çok kişi burun şeklinde ve boyutunda değişiklik yaparak burun şeklinin iyileştirilmesini sağlayan kozmetik rinoplasti prosedürüne aşina olsa da, solunum sorunlarının tedavi edilmesine yardımcı olan fonksiyonel rinoplasti de son derece sık bir şekilde uygulanır. Hatta bazı durumlarda solunum sorunlarına neden olan durumların kozmetik endişelere yol açması mümkün olabilir. Bazı fonksiyonel rinoplasti prosedürleri kozmetik sonuçlar vermemesine karşın, bazıları hem solunum sorunlarını gidermekte hem kozmetik açıdan olumlu sonuçlar sağlamaktadır.

Burun estetiği ameliyatı yani rinoplasti ile bazı solunum rahatsızlıklarının düzeltilebilmesi mümkündür. Kötü huylu olmayan, burun ve sinüs mukozasından kaynaklanarak burun ve sinüs boşluklarının dolmasına neden olabilen damla şeklindeki nazal polipler solunum sorunlarına neden olabilir. Çeşitli tahrişler ve kronik alerjiler polip oluşumuna neden olabilir. Fonksiyonel rinoplasti ameliyatıyla nazal poliplerin ortadan kaldırılmasıyla solunum sorunları giderilebilir.

Burnun doğal gelişiminden kaynaklanabilen ya da yaralanma gibi sonradan ortaya çıkan dış etkenlere bağlı olarak gelişebilen septum deviasyonu; burnun her iki tarafını ayıran bir kıkırdak parçası olan septumda eğrilik ve sapma olarak tanımlanabilir. Septum deviasyonu durumunda burnun bir ya da iki tarafındaki hava akışının kısıtlanması mümkündür. Küçük eğrilikler her ne kadar daha doğal bir durum olarak kabul edilse de sapmanın daha ciddi durumlara neden olması riski vardır. Bu tür durumlarda cerrahi prosedüre başvurulması gerekliliği doğabilir.

Orta kubbe olarak adlandırılan bölgenin daralması ya da içe doğru çökmesi havanın içeri girmesini engelleyen bir unsur haline gelebilir. Bu doğal bir durum olabilse de genellikle burun yaralanmalarına bağlı olarak ortaya çıkar. Burun estetiği ameliyatı sayesinde bu sorunu gidermek ve burnu yeniden şekillendirmek mümkündür.