CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şubesi'ni ziyaret etti. Genel Başkan Malul Gazi Albay Taner Uran'dan sorunlarını dinleyen Çakırözer, çözüm için çalışacaklarını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Parti tarafından getirilen 130 maddelik torba yasada şehit yakınları, gaziler ve engelli yurttaşlara tanınmış hakların gaspı anlamı taşıyan düzenlemeler olduğunu söyleyen Çakırözer, gaziler ve engelli yurttaşların ÖTV muafiyetli araç alımına getirilen sınırlamaya dikkat çekti. Çakırözer, "AKP hükümeti torba yasanın 78’inci maddesinde gazi ve engelli yurttaşlarımızın alacakları otomobiller için 1600 cc motor hacmi sınırlaması ile aracın vergisiz değerinin 70 bin TL’nin altında olması şartının getirilmesini istedi." dedi.

KOMİSYONDA ISRARLA KARŞI ÇIKTIK

Komisyondaki görüşmeler sırasında hem engelli ve gazileri temsil eden dernek başkanlarıyla birlikte bu kısıtlamanın kaldırılması için mücadele verdiklerini dile getiren Çakırözer, “Gazilerimiz ve engellilerimizin kendi özel ihtiyaçlarına göre araçlarını alma seçeneklerinin kısıtlandırılmasının kabul edilemeyeceğini, bu düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini” komisyonda benim de aralarında olduğu CHP ‘li milletvekileri ve diğer muhalefet partilerinin sözcüleri ısrarla belirttik. Bizlerin ısrarları sonrasında engelli yurttaşlarımız ve gazilerimizin ÖTV’siz alabilecekleri araçların vergisiz üst sınırı 70 bin TL’den 90 bin TL’ye çıkarıldı. Bizim talebimiz bu sınırlamanın tamamen kaldırılmasıydı. Komisyonda Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Malul Gazi Albay Taner Uran ve diğer engellilelerle ilgili sivil toplum örgütleri ile birlikte yaptığımız tüm karşı çıkışlarımıza rağmen madde bu çok sınırlı bu kabul edildi." ifadelerini kullandı

ENGELLİ VE GAZİLER ÜZERİNDEN TASARRUF YAPILMAMALI

"80 milyonun alın terinden kesilen vergilerle oluşan milli bütçemizi saraylara, rantiyecilere, yandaş müteahhitlere peşkeş çeken AKP hükümetinin sadece engelli yurttaşlarımız, gazilerimiz ve şehit yakınlarımız üzerinden tasarrufa gitme ısrarını anlamış değiliz." diyen Çakırözer, engelli ve gaziler üzerinden tasarruf yapılmaması gerektiğine dikkat çekti. Çakırözer şöyle devam etti: "Hükümet, bakanlıklara, kamu kurumlarına, bin odalı saraylara istenildiği takdirde binlerce lüks araç temin ederken tasarrufun gazi ve engelli yurttaşlarımızın günlük zorunlu hareketi için gerekli araçlarından başlatılması vicdanlara sığmayan kabul edileme bir yaklaşımdır. Şehit aileleri ve gazilerimiz ÖTV muafiyetli araç alımına malul gaziler ve tüm engelli yurttaşlarımızın da dahil edilmesini beklerken bu torba tasarıyla şehit ailelerimiz, gaziler ve engelliler sadece düşük bedelli taşıtlara mahkum edilmektedir.

ŞEHİTLER ARASI AYRIMCILIK OLMAZ

Bütçe görüşmeleri sırasında yaptığım konuşmalarda şehit yakınları, gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımızın şu haklı taleplerinin yerine gelmişin bir kez daha istedik:

ÖTV muafiyetli araç alımında kısıtlamaların kaldırılması

Torba yasada ‘hizmetli’ sınıfında çalıştırılan 15 Temmuz gazilerinin ‘memur’ sınıfına geçirilmesine ilişkin düzenleme var. Bunun tüm şehit yakınları ve gazileri kapsayacak biçimde genişletilmesi.

Şehitlerimizin iki yakınının kamuda istihdamı uygulamasının gazi yakınlarını da kapsayacak biçimde genişletilmesi,

15 Temmuz darbesine karşı mücadele verirken şehit olanların yakınları ile gazi olan kahraman yurttaşlarımıza tanınan özlük hakları ve diğer imkanlar ile terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile gazi olan kahraman güvenlik görevlilerimize ve yurttaşlarımıza tanınan hak ve imkanlar arasındaki uçurumun ortadan kaldırılmasını istedik.

Vatanımızı, bağımsızlığımızı korurken hayatını veren şehitlerimizin aileleri ile kahraman gazilerimiz hepimize emanettir. Onlara en üst düzey yaşam imkanlarını vermek zorundayız. İktidar muhalefet ayrımı olmaksızın onların talep ve beklentilerini yerine getirerek, hayatlarını en iyi koşullar altında sürdürmelerini sağlamak hepimizin boynunun borcudur. Önümüzdeki hafta torba yasa TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak. Hükümete çağrıda bulunuyoruz:

Gelin şehit yakınlarımız ve gazilerimizin temel ihtiyaçları üzerinden kısıtlama yapmaktan vazgeçin."