Haber: Buğrahan Doğangil

Cumhuriyet Halk Partisi'nde yaşanan büyük "Değişim" rüzgarı devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nu kurultayda mağlup ederek büyük bir işe imza atan ve Genel Başkan görevine gelen Özgür Özel, koltuğa oturduktan sonra parti içi reformlara hızlı başladı.

Yerel seçimlere az bir zaman kalması nedeniyle CHP'de değişimin ilk etkileri yerel seçim çalışmaları sürecinde görülmeye başladı. Cumhuriyet Halk Partisi gelecekte hem yerel hem de genel seçimde aday olacak isimler için "ön seçim" çalışması yapmayı planlıyor. Ancak bu istek yerel seçimler için çok mümkün olmayacak gibi. Zamanın darlığı CHP'yi farklı alternatifler üretmeye itiyor. Bu doğrultuda ilk hamle ise Özgür Özel önderliğindeki partinin "Büyükşehir Belediye Başkanlığı" adayları için yaptıracağı anket çalışmaları olacak gibi görünüyor.

eskişehir chp 3

Cumhuriyet Halk Partisi'nin sahip olduğu 11 Büyükşehir Belediyesi'nden 8'inin adaylık kaderi anket çalışması ile belli olacak. CHP yönetimi İstanbul, Ankara ve Aydın'daki belediye başkanlarından halkın çok memnun olduğunu gördükleri için bu şehirlerde anket yapma yoluna gitmyecek. Ancak kalan 8 büyükşehirde adaylar anket ile belirlenecek.

Anketler güvenirliğini kaybetti mi?

Son yıllarda yalnızca siyaset arenasında değil tüm kulvarlarda birçok anketin güvenirliği sorgulanmaya başladı. Özellikle vatandaşlar ile yapılan anonim anket çalışmalarında pek çok şaibe ve hata olduğu konuşuluyor. Cumhuriyet Halk Partisi böyle bir iklimde adil ve doğru bir anket çalışması yaptırabilecek mi? Ya da anketi yapacak kurum-kuruluş şu andaki yönetimin etkisi altında kalabilir mi? gibi sorular akılları karıştırıyor.

8 büyükşehir belediyesi ve bu illerdeki merkez ilçe belediyelerini de etkileyebilecek anket çalışmaları partiye doğru sonucu verecek mi bu kamuoyunda oldukça merak ediliyor.

Anket ile aday belirlenecek şehirlerden biri de Eskişehir

eskişehir chp 2

İstanbul, Ankara ve Aydın'daki CHP'li büyükşehir başkanlarına güven tam iken Eskişehir'de yıllarını kente adamış Yılmaz Büyükerşen'in anket ile yeniden aday olmaya çalışacak olması dikkat çekiyor. Eskişehir'de uzun yıllardır taraflı tarafsız herkesin güvenini kazanan "Yılmaz Hoca"nın anket ile güvenirliğinin sorgulanması CHP'de "tasfiye" iddialarını da gündeme getiriyor.

Yalnızca Eskişehir'de değil 8 ilde anket yapılacak olması Özgür Özel yönetiminin Kılıçdaroğlu'nu destekleyen başkanları tasfiye etmek istediğine dair dedikoduların ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Ayrıca Yılmaz Büyükerşen aday edilmezse adaylığı gündemde olan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da genel kurul öncesi Kılıçdaroğlu saflarında durması bir başka dikkat çeken detay. Anketler sonrası Kılıçdaroğlu taraftarı Ataç aday gösterilebilir mi?

Diğer yandan "değişim" dalgasının öncü isimlerinden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt şu an Özgür Özel yönetimine en yakın isim olarak görünüyor. Peki, anketler sonrasında Kazım Kurt CHP Büyükşehir Belediyesi adayı çıkabilir mi? Kurt'a parti içinde olan teveccüh halkta mevcut mu? Bu konular hem kısa vadede hem de uzun vadede çok tartışılacak gibi görünüyor.