Ana paranın ortalama olarak yüzde yirmisinin de üzerinde maliyetler ortaya çıkması kişileri kredi faiz oranları ne zaman düşer diye araştırmasına neden oldu. Merkez bankasından artan faiz oranlarının ana nedeni araştırılırken uzmanlardan konu hakkında açıklama geldi.

Faiz oranlarında son durum…

Yüksek enflasyon oranlarının market raflarında da bir hayli artış göstermesinin ardından vatandaşlar kredi çekebilmek için faiz oranları araştırsa bile yine de bir hayli yüksek olması merakla bekleniyor. Bu durum karşısında Doç. Dr. Evren Bolgün tarafından gelen açıklama ile dikkatleri çekti.

Doç. Dr. Evren Bolgün’den gelen açıklama ile dikkatleri çekti. Bu durum; ‘’ Bu ifadeden Merkez Bankası'nın bir süre faiz indirimi yapmayacağı anlaşılıyor. Faize, büyük ihtimalle temmuza kadar dokunulmayacak. Hatta, bizim Nisan'da göreceğimiz enflasyon yılın en büyük enflasyonu olacak. Merkez Bankası için bırakın faiz indirimini faiz artırımı devreye girecek. Vatandaş krediye zaten maliyetli ulaşıyordu bundan sonra da avantajlı bir kredi maliyetini yılın ilk yarısında göremeyecek. Kredi maliyeti şu dönemlerde zaten en yüksek seviyede, kimsenin şu süreçte zaruri bir ihtiyaç olmadığı sürece yüzde 24 ile ihtiyaç kredisini alacaklarını sanmıyorum. ‘’ ifadelerine yer verdi.

Profesör Cem Başlevent tarafından gelen açıklamaya göre; ‘’ Önümüzdeki birkaç aylık süreç içerisinde enflasyon oranlarında kayda değer bir düşme durumu beklenmiyor. Bu da kredi faizlerinin mevcut yüksek düzeylerinde kalmaya devam edeceğini ima ediyor. Zira bankaların Merkez Bankası’ndan borçlanırken ve vatandaştan mevduat toplarken yüksek maliyetlere katlanmaları, kredi faizlerinin de yüksek olması anlamına gelir. Elbette bu halkın refahı ve ekonomik büyüme bakımları sırasında olumsuz bir gelişme olacak. Fakat düşük faiz oraları için döviz kurlarının bu denli bir şekilde kontrolden çıkmış olması daha büyük sorunları beraberinde getirecek. ‘’ ifadelerine yer verdi.