EYT için herkes belirtilen prim günlerinin ve istenilen yaşın kaç olduğunu merak ediyor. Bir çalışma ortamında yıllarca iş yapanlar ya da emeklilik zamanı gelmiş olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik denetlemesi yolu ile emekli olacağı zamanları biliyor.

Bu durum karşısında ise kişiler yaş ve günün nasıl hesaplanacağını araştırıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan EYT, emeklilik yaşının artması ile gündeme gelmiştir. 4447 numaralı kanun ile gündemde yer almıştır.

8 Eylül 1999 zamanında oluşturulan bu yasaya kadar kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalı çalışma zamanı zorunluydu. Ayrıca 5000 gün de prim ödemesi bekleniyordu. 8 Eylül tarihine oluşturulan kanunda ise, kişilerin emekli olması için yaş şartları oluşturuldu.

Emekli olacağını hesaplamaya başlayan kişiler, kendi sigortalı sürelerine bakılarak çeşitli şartlarla ele alınıyor. Emeklilik memur, Bağkur ve SSK’lı olan kişiler için farklı olarak hesaplanıyor. Her birisi için farklı şartları yerine getirilmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra erkekler ile kadınlar arasında da emeklilik için farklı koşullar mevcut bulunuyor.

Emeklilik sonrasında maaşı ödeyecek kurumun seçilmesi, kişilerin emeklilik tarihlerinden öncesi kesenek ve primleri ödeniyor ve yedi senelik kesintisiz hizmet zamanı ele alınıyor. Bu şartlar ile yalnızca SSK’lı olanları değil, bütün çalışan kişiler için geçerli oluyor.

Emeklilik İçin 7 Sene Şart

EYT yasasının oluşturulması için bekleyen kişiler, sürekli olarak gündeme gelen yeni gelişmeleri takip ediyorlar. Emeklilik için çalışmalar oluşturulurken SSK’da birçok sorunla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Bu durumun asıl meydana gelme nedeni ise 7 sene şartıdır. Bu şart ile emekli olmak isteyen kişiler sıklıkla bu engele takılıyorlar.

Emeklilik tarihi yaklaşan kişilerin 7 sene şartını takip etmesi gerekiyor. Emeklilik zamanı geldiğini düşünen kişiler, 7 sene şartını doldurmadıkları için işlemlerini gerçekleştiremiyorlar. 7 sene şartı nedeni ile kişiler anında emeklilik hakkı elde etmek için SSK’yı değil, bunun yerine Bağkur üzerinden emeklilik olma şartını kabul edebiliyorlar. Ancak bu durum sonucunda da daha az bir aylık ile hayatlarına devam etmek zorunda kalıyorlar.

Bağkur çalışanlarının emeklilik koşulları emekli sandığı ve SSK’ya göre oldukça kötü koşullardan oluşuyor. Bu sebeple de kişi Bağkur’dan emekli olmak yerine SSK’dan emekli olmak için çaba gösteriyorlar.

Kişiler emeklilik zamanlarında maaşlarını verecek olarak kurumun seçilmesinde, sigorta başlangıç zamanlarından geçmişe doğru gidilerek kesenek ve prim kesilmesinde de 7 senelik fiili hizmet zamanı ele alınıyor. Bu şart yalnızca SSK ile çalışanları değil, tüm statü çalışanlarını ilgilendiren bir durum olarak çıkıyor.

Sigortalı olarak çalışanların son 7 senelik fiili hizmet zamanı içinde, en çok hangi alanda hizmet vermiş ise sen 7 senelik fiili hizmet zamanının yarısından fazlasını herhangi bir gün ile aşmış işe o statüye dahil olarak emekli sayılıyor. Son 7 senelik hizmet zamanı eşit olarak belirlenir ise kişinin dahil olduğu statü ile emekli olması sağlanıyor. Kişinin hem Bağkur hem de SSK üzerinden prim ödemesi gerçekleştirilmiş ise, son 7 senelik fiili ödeme zamanı dahilinde en çok SSK’dan primi yatmış ise SSK’dan emekli aylığı bağlanıyor. Aynı durum Bağkur ödeme zamanı fazla olanlar için de Bağkur’lu sayılarak meydana geliyor. Eğer sigorta prim zamanları eşit olarak belirlenir ise, kişinin dahil olduğu statü ele alınıyor. Kişilerin 7 senelik sigortalı zamanı için prim gün sayısı 2520 olarak belirleniyor.

1 Ekim 2008’den Sonrası Başka Koşullara Dahil

1 Ekim 2008 tarihinde ise 7 senelik koşul için bazı değişiklikler meydana getirildi. Bu değişiklikler içinde 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olan kişiler için ise 7 sene koşulu dahil edilmiyor. Bu tarihten sonra sigortalı olarak işe başlayan kişiler işe bütün sigortalı zamanlarına göre belirleniyor. Sigorta başlangıçlarından itibaren en çok hangi statüde ödemesi gerçekleşmişse, ona bağlı olarak emeklilik hakkı elde ediyor.

EYT Yasası Oluşturulur İse Kimleri Kapsayacak? Hemen Emeklilik Hakkı Elde Edilebilecek Mi?

EYT yasası için çalışmalar meclise getirilir ve onaylanır ise resmi gazete aracılığı ile halka ilan edilir. Bu durumun sonrasında ise 8 Eylül 1999 zamanından önce sigorta başlangıcı olan kişiler yasaya dahil olacaklar. Son yasaya göre kadınlar için 58, erkekler için ise 60 olarak emeklilik şartı bulunuyor. Bu tarihten önce sigorta başlangıcı bulunan kişilerin hakları onaylanacak. EYT yasası da bu kişileri kapsayacak.

EYT Kimleri Etkiliyor?

EYT yasası 8 Eylül 1999 zamanı ve öncesinde sigorta başlangıcı olanları dahil edecek. Bu zamandan önce sigorta başlangıcı bulunan kişiler, çalışma zamanını ve prim sayısını doldurduğu halde emeklilik hakkı elde edemiyor ise yasa sonrasında emekli olabilecek.

2020 Bütçesinde EYT Neden Yok? EYT Gelişmeleri Nelerdir?

2020 bütçesi içinde EYT’liler için herhangi bir alan ayrılmadı. Konu ile ilgili açıklama gerçekleştiren Zehra Zümrüt Selçuk üç koşulu hatırlattı. Sigortalı bulunan zaman, ödenen prim günü ve kişilerin yaşlarını doldurması.

EYT Son Gelişmeleri Nelerdir?

Bu nedenle EYT’liler içinde yaşlarını dolduramadıkları için emeklilik hakkı alamayanlar yer alıyor. Bakanın açıklamalarına göre konunun detaylı olarak ele alındığı ve maliyetlerinin hesaplandığı belirtildi. Yüksek maliyetin haricinde SGK üzerinden bir geriye sayımı kapsadığı için prensiplere aykırı olduğunu da ifade etti.

Emeklilik için yaş nasıl hesaplanıyor?

Emeklilik hesaplaması için yaşı ile SGK, memur, Bağkur statülerinde nasıl yapıldığı merak edilmekte. 4C’li emeklilik belirlenmesi içinde engelli hesaplamasının yaş şartı ve emeklilik şartları da ele alınıyor. Kişiler ne zaman emeklilik hakkı elde edeceklerini öğrenmek amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumu sitesi üzerinden hesaplama gerçekleştirebiliyorlar. Burada kişilerin fiili zamanları, yurtdışı çalışma günleri, askerlik için belirlenen gün sayısı ve prim ödeme zamanlarını da belirtmesi gerekiyor.