Van Gölü havzasında yer alan ve geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar dayanan Erciş, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İşte bu tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu yerin, zaman serüvenine bir göz atalım.

Geçmişi Kalkolitik Döneme Uzanan Erciş

Kalkolitik yerleşim izlerine rastlanılan bölge, Neolitik yerleşmelere dair bilgilerin eksik olmasına rağmen, birçok önemli arkeolojik alanı içerisinde barındırıyor. Tilkitepe Höyüğü, Edremit, Kalecik, Dilkaya ve Ernis mezarlarında bulunan eserler, bölgenin tarih öncesi döneme sahip olduğunu gösterir niteliktedir.

Dilkaya Höyüğü'ndeki buluntular, Erken Hurri kültürünün (M.Ö 3000) bölgede etkin olduğunu ortaya koymaktadır.

Urartularla Tarih Yazmış Erciş

Erciş'in bilinen resmi tarihine Urartu dönemiyle (MÖ 900-600) başlamaktadır. Tarihçiler, Arap kaynaklarında geçen Arciş adının, Urartu Kralı Argişti'den gelmesi ve dolayısıyla Erciş'in Urartular tarafından kurulduğunu belirtmektedirler.

Erciş: İsim Değişikliklerinin Ardında Saklanan Tarih

Arzaşkun, Arsissa, Argişti Khinili, Arciş, Ardişi, Eganis, Erdiş gibi farklı adlarla geçmişte anılan Erciş'in adının, Urartu Kralı II. Arsissa ya da bu topraklar üzerinde kurulduğu tahmin edilen Arsissa veya Arzaşkun adlı şehirlerden geldiği düşünülmektedir. Bugün Erciş'te birçok tarihi eser ve yer bulunmaktadır. Bu eserler, Erciş'in zengin ve çok kültürlü geçmişini gün yüzüne çıkarıyor.