Bilen tarafından yapılan açıklamada, “Online yemek siparişi sistemleri, aldıkları fahiş komisyonları revize etmediği takdirde, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı Sn. Sayit Karabağlı önderliğinde 100 bin’i aşkın üye işyerlerimizde sistemleri kapatacağımızı kamuoyunun  bilgisine sunarız” dedi.

"GÜNLÜK AÇILIŞ ÜCRETLERİ EK ÜCRET ALINMADAN YÜZDE 6’YA ÇEKİLMELİ”

6 Ağustos 2016 tarihli 29793 sayılı perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında değişiklik yapan yönetmelikte yemek kartları komisyonlarının yüzde 6 olması gerektiği, aynı yönetmeliğin 4. maddesinin online yemek sipariş sistemlerini de kapsadığının altının çizildiği açıklamada “Yeme içme sektörünün üzerinde yük oluşturan, yüzde 18 ile yüzde 45 arasında değişen yüksek oranlarıyla adeta esnafı sömüren online yemek siparişi sistemlerinin komisyonları, yasa gereği ve yemek kartlarında olduğu gibi; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, joker uygulamaları, günlük açılış ücretleri vb. ek ücretler alınmadan yüzde 6’ya çekilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Pandemi nedeniyle 2 yıl gibi uzun bir sürede oldukça hırpalanan yeme içme sektörü, şu anda enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz. Daralan piyasalar nedeniyle kan kaybı yaşanıyor, işyeri kapanışları artıyor, ayakta kalmaya çalışanlar ise borçlanıyor. 
Bu bağlamda Online yemek siparişi sistemleri maliyetlerimizi aşırı yükselttiğinden dolayı derhal yüksek komisyonları gözden geçirmelerine davet ediyoruz. 
Uyguladıkları yüksek komisyonları istediğimiz gibi revize etmezlerse, Federasyonumuzun bünyesinde, 81 ilde bulunan 104 esnaf odamıza bağlı yüz bini aşkın üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alındı.

“BİZİM MÜŞTERİLERİMİZİ BİZE PAZARLIYORLAR”

Ayrıca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Online yemek siparişi sistemleri, sektörden aldığı yüksek komisyonlar sayesinde kullanıcılara bonus ve indirimler vererek sistemi cazip hale getirerek kullanıcıyı sisteme yönlendiriyor. Bu durum işletmeleri biçare bir şekilde sistemin içine çekiyor. 
Bizim müşterilerimizi bize pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18’lik komisyon maliyet hesabıyla tüketiciye yansıtıldığında gereksiz fahiş fiyatlara yol açıyor, arz-talep dengesini bozarak gıdada enflasyona neden oluyor.

“ESNAFTAN 2-3 KAT DAHA FAZLA KÂR ELDE EDİYORLAR”

“Sözleşmelerde komisyonları yüzde 10 ve altında gösteren bu şirketler; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, haftalık joker indirimleri, açma kapama bedelleri gibi artı ücretlendirmeler yaparak komisyonlarını yüzde 18 ila yüzde 20 bandına taşıyor. Esnafımızın 2-3 katı kâr eden sistem o kadar kârlı ve cazip bir hale geldi ki uluslararası şirketler bir bir sistemin içine girerek çoğalıyor.”