Pessinus Antik Kenti, Sivrihisar’ın 13 kilometre güneyinde yer alır ve Kral Yolu üzerinde bulunan önemli bir noktadır. Friglerce "Tanrıça Kybele"nin en önemli tapınma yerlerinden biri olan bu antik şehir, Ballıhisar Köyü'nün üzerine kurulmuştur.

Pessinus'un Kral Yolu Üzerindeki Statüsü

Pessinus, Kral Yolu'nun güvenli ve kestirme bir rotası üzerinde yer alıyordu. Bu yüzden, Roma ve Bizans çağlarında da tercih edilen bir geçiş noktası oldu. Kentin yakınında, bu tarihi yolun kalıntıları hâlâ görülebilir.

Anıtsal Yapılar ve Törenler

Pessinus, ana tanrıça için düzenlenen törenlere ev sahipliği yapmıştır ve kendisini ana tanrıçaya adayanların merkezi olmuştur. Hellenistik Çağ'da şehirdeki tapınak onarılırken; meclis binası, stoa, kanal, tiyatro ve yollar yapılmıştı.

Yol ve Kilometre Taşları

Roma döneminde Pessinus’a giden yollarda mil taşları kullanılırdı. Bu taşlar, yolcuların izleyecekleri rotayı ve kalan mesafeyi gösteren önemli referans noktalarıydı.

Arkeolojik Kazılar ve Bulgular

Pessinus Antik Kenti, 1967-2008 yılları arasında Belçika Gent Üniversitesi tarafından kazılmış ve 2009 yılından itibaren Avustralya Melbourne Üniversitesi bu çalışmaları devralmıştır. Bu kazılarda elde edilen eserler, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ve Pessinus’ta kurulan açık hava müzesinde sergileniyor.