Türkiye’nin hemen her yerinden, hızlı tren ya da otobüsle ulaşımın sağlanabildiği İç Anadolu Bölgesi’nin parlayan yıldızı Eskişehir, son yıllarda turizm açısından önemli bir aşama kaydetti. Üstelik sadece yerli değil yabancı turistler de şehre ilgi göstermeye başladı. Şehre gelenler özellikle Porsuk Çayı çevresini, müzeleri, parkları ve tarihi camileri geziyor. Bunlar arasından kısa bir liste yapacak olursak; Odunpazarı Evleri, Odunpazarı Modern Sanat Müzesi, Sazova Parkı, Balmumu Heykelleri Müzesi, Şehir Parkı, Eti Arkeoloji Müzesi ve Kurşunlu Cami örnek gösterilebilir. Ayrıca Eskişehir’in kendisine has meşhur lezzetleri de var elbette. Bunlara geçmeden önce konaklama seçenekleri için Eskişehir otel fiyatları sayfasına bakarak genel bir tarama yapabilir; size en uygun fiyatlandırmaya sahip işletmeleri görebilirsiniz.

Şimdi Eskişehir lezzetlerini keşfetme vakti. Hazırsanız hemen başlıyoruz…

1- Balaban Köfte

Eskişehir denildiğinde akla ilk gelen yöresel lezzetlerden biri Balaban köfte. Bursa’nın meşhur lezzetlerinden biri olan pideli köfteye benzer şekilde hazırlanan bu köfte, özel tereyağı ve sosla birleştiğinde tam anlamıyla lezzet şöleni oluyor. Balaban köfteyi, Odunpazarı’nda bulunan Abdüsselam Balaban Kebap’ta yiyebilirsiniz.

2- Çibörek

Kırım Türkleri’nin geleneksel yiyeceklerinden biri olan Çibörek, Tatarca’da ‘nefis’ anlamına geliyor. Kızgın yağda saniyeler içerisinde pişen bu börek, farklı birkaç türde hazırlanabiliyor. Ama en meşhurunda hamur içerisine kıyma, soğan, karabiber ve tuz bulunuyor. Özellikle sabah kahvaltısında çayla birlikte tüketilmek için de son derece uygun. Çibörek yiyebileceğiniz oldukça fazla restoran var. Bölgedeki yemek her restoranda bu lezzetle karşılaşabilmek mümkün. Ancak uygun fiyatlı ve lezzetli seçenekler için yine Odunpazarı’nda bulunan Çi Börekevi’nde bulabilirsiniz. Burada ayrıca yöresel çorbaları da tadabilirsiniz.

3- Kıygaşa

Sırada yine bir hamur işi var. Eskişehir mutfağının en sevilen yiyeceklerinden bir diğeri de kıygaşa. Pişi de denilen bu hamur aslında kahvaltı için yapılarak çayla birlikte tüketiliyor. Normalde hamurun içi olsa da tatlandırmak amacıyla lor peyniri ve çörek otu katılarak yapan işletmeler de var.

4- Abısta

Çerkezlerin Eskişehir mutfağına kazandırdığı bir lezzet de abısta. Yemeklerin yanında tüketilen katık olarak da bilinen bu lezzet, çerkez peyniri ve abaza peynirinin birlikte kullanılmasıyla hazırlanıyor. Şimdiden afiyet olsun…Ayten Usta Gurme’deki abıstalar gerçekten muhteşem. Bu arada mekanın haftanın her günü sabah 09.00’dan akşam 22.00’ye kadar açık olduğunu da ekleyelim.

5- Göbete

Eskişehir’in yöresel lezzetlerinden bir diğeri göbete. Göbete de aslında çibörek, kıygaşa ya da abısta gibi bir hamur işi. İnce ince hazırlanan hamurların kat kat yapılarak, arasına kıymalı ya da peynir katılıp pişirilmesiyle ortaya bu muhteşem tat çıkıyor. Yemek için özel bir yere gitmenize gerek yok. Eskişehir sokaklarında karşınıza mutlaka göbete satanlar çıkıyor.

6- Tavşan Güveci

Şehir merkezinde bulunan restoranların hemen hemen hepsinde yer alan tavşan güveci, yine Eskişehir’e özel olan yöresel lezzetler arasında bulunuyor. Bölgedeki düğünlerde sıkça yapılan tavşan güvercinin tadına mutlaka bakmanız gerekiyor.

7- Kuzu Sorpa

Evet; Eskişehir’deki lezzetler arasında hamur işleri oldukça fazla. Ama buna ek olarak sulu yemekler de var elbette. Kuzu sorpa olarak geçen bu yemek aslında damak çatlatan lezzetler arasında görülüyor. Denemek için Bursa-Eskişehir yolu üzerinde bulunan Birsen Yemek Kutusu’nu tercih edebilirsiniz. Ancak yine şehir içerisindeki restoranlarda bu tarihin çok güzel şekilde yapıldığını söyleyebilmek mümkün.

8- Göceli Tarhana

Eskişehir’de tarhana, göceli olarak isimlendirilen özel bir tarif olarak karşımıza çıkıyor. Buradaki asıl fark aslında dövülmüş buğdaylar. Ek olarak nohut ve yoğurt da eklendiğinde ortaya muhteşem bir tarif çıkıyor. Yalnızca çorba yediğinizde bile doyabilirsiniz, ama az söyleyip yemeklerden önce tadına bakmanız diğer lezzetlere de ağırlık vermek adına çok daha iyi olur.

Lezzetler saymakla bitmiyor. Eskişehir’e has oldukça fazla çeşitlilikte yiyecek ve yemekler mevcut. Çorbalar arasında miyane çorbası, tutmaç çorbası ve bıt bıt çorbası gibi seçenekler de bulunuyor. Tatlılar arasında ise ilk sırada met helvası geliyor. Fakat özel halkalı şeker, boza ve sivrihisar baklavası da yer alıyor. Tatlıların hemen hepsi bölgedeki pastanelerde yer alıyor.

Eskişehir’de farklı lezzetleri tatmak ve gezmek haricinde konaklama kısmında standart oteller yerine termal otelleri de tercih edebilirsiniz. Sıcaklığın 20 derece ile 110 derece arasında değiştiği termal sular, başta cilt hastalıkları olmak üzere eklem rahatsızlıklarına ve diğer birçok farklı hastalığa karşı alternatif tedavi yöntemi olarak görülüyor. Bu tarz konaklama önerileri için Eskişehir termal otelleri sayfasına bakabilirsiniz.