Haber: Buğrahan Doğangil

Son dönemde hareketli günler yaşayan Eskişehirspor camiası bugün Olağan Mali Genel Kurul ve Olağanüstü Genel Kurul toplantıları için bir araya geliyor. 15 Haziran Perşembe günü yapılması planlanan iki genel kurul toplantısı için de yeterli çoğunluk sağlanamamıştı. Yaklaşık 17-18 kişinin tutanağı imzaladığı ve katılmın çok düşük olduğu kurul toplantısı, tüzük gereği 22 Haziran Perşembe gününe ertelendi. Bugün katılım durumu ne olursa olsun yine tüzük gereği iki kongre de kesin olarak yapılacak.

Eskişehirspor yönetiminin aldığı karar ile düzenlenecek olan Olağan Mali Genel Kurul ve Olağanüstü Genel Kurul'a bugün de katılımın son derece düşük olması bekleniyor. Eskişehirspor kongre üyelerinin toplantılara ilgisiz kalmasında futbol takımının başarısız bir dönem geçiriyor olmasının ve tırnak içinde sahipsiz bırakılmasının önemli payı var. Zaten kamuoyu, bugün yapılacak genel kurul toplantılarında resmi olarak görüşülecek konulardan ziyade bazı sansasyonel konular üzerinden gelecek açıklamalara odaklanmış durumda.

Merak edilen ilk konulardan bir tanesi sponsorluk. Geçtiğimiz günlerde, Eskişehirspor'un uzun yıllardır ana sponsoru ve forma sponsoru olan Eti'nin sponsorluğa önümüzdeki sezon devam etmeyeceğini açıklaması gündeme bomba gibi düşmüştü. Taraftarlar Eti'ye sitem ederken bir kesim de Eti'yi savundu ve bu karar hemen her konuda olduğu gibi şehri ikiye böldü. Eti'nin vedası sonrası Eskişehirspor'a seçimler öncesi büyük destek vereceğini açıklayan Nebi Hatipoğlu'na gözler çevrildi. Nebi Hatipoğlu'nun sahibi olduğu Europen şirketinin ana sponsor olması için kamuoyundan büyük bir talep var. Bu talebin nasıl sonuçlanacağı ise bugün belli olabilir.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Sayın Nebi Hatipoğlu'nun bugün yapılacak genel kurula katılacağı ve söz alacağı iddiaları basında önemli yer buldu. Bu iddialar gerçeğe dönüşecek mi? Nebi Hatipoğlu kurula katılıp Eskişehirspor ile ilgili önemli açıklamalar yapacak mı? Tüm bu soruların cevapları bugün belli olacak.

Eskişehirspor için bir diğer önemli gündem maddesi de vergi ve SGK borçlarının ödenmesi konusu olacak. Transfer, sponsorluk gibi konuların ön plana çıktığı bu günlerde arka plana itilen borçlar meselesinde ilk ele alınması gereken kısım vergi ve SGK borçları. Çünkü bu borçlar için yapılandırma süresi 30 Haziran 2023 tarihinde son buluyor. Devlet 31 Mayıs 2023'te bitecek olan yapılandırma süresini haziran ayı sonuna kadar uzatmıştı. Eskişehirspor'un bu avantajı kullanması ve borçlarını yapılandırması büyük ehemmiyet arz ediyor. Eğer yapılandırma tamamlanabilirse Eskişehirspor'un geçmişten gelen 50 milyon TL borcu 20 milyon TL seviyesine gerileyecek. 30 milyonluk borcun silinmesi için ise aciliyetle yönetimin para bulması gerekiyor. Bu paranın nasıl bulunacağı veya bulunduğuna ilişkin haberler de bugünkü kurul üzerinden açıklanabilir.

Eskişehirspor'da Olağanüstü Genel Kurul ve Olağan Mali Genel Kurul'a katılımın düşük olması beklense de gündemdeki konuların önemi bugünkü toplantıyı gündemin zirvesine taşıyor.