Türkiye’nin son yıllardaki en önemli problemleri arasında yer alan kira zamları ve konut edinme oranlarındaki düşüş hükümetin harekete geçmesini sağladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde harekete geçen hükümet konut edinme teşviki için düşük faizli kredi desteği sağlamaya karar verdi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından konut destek kredisi projesi için geri sayım başladı. Kamu bankaları tarafından verilecek olan konut kredisinin faiz oranı da belirlendi.

Devlet, Konut Alımını Teşvik Edecek

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucu konut kredisinde vade sayısının 180 ay olmasına karar verildi. Devlet destekli konut kredisi için faiz oranı ise yüzde 1.20 olarak belirlendi. Sadece kamu bankaları tarafından konut kredisi verilecek. Konut kredisi başvuruları önümüzdeki günlerde alınmaya başlanacak. Merkez Bankası tarafından son yapılan politika faiz artırımı nedeniyle kredi faiz oranları da yükselmişti. Haziran ayında konut kredisi faiz oranları yüzde 18.05 olurken; Ağustos ayında ise iki katı zam uygulandığı görüldü. Bugün itibariyle konut kredisi almak isteyen vatandaşlar yüzde 35.1 oranında faiz ödemeyi kabul etmek zorunda bulunuyor.

Konut Kredisinden Kimler Yararlanabilecek?

Devlet tarafından desteklenecek olan konut kredisinin yürürlüğe girmesi için gerekli adımlar atılmaya başlandı. Kamu bankaları tarafından verilecek olan krediye kimlerin başvuru yapabileceği ise araştırma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın son açıklamasına göre devlet destekli konut kredisinden ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlar yararlanabilecek. Halihazırda konut sahibi olan vatandaşların başvuruları değerlendirmeye alınmayacak. Başvuru şartları arasında yaş sınırlaması bulunmuyor. Lakin, sigortalı olmak ve aylık gelir beyanı gibi kişiye özel şartların uygulanması planlanıyor.