Aşırı sıcak havalar, günlük yaşamımızı olumsuz etkilerken, birçoğumuz kurtuluşu klimalarda buluyoruz. Ancak klimaların yanlış kullanımı "klima çarpması" adlı bir sağlık sorununa yol açabiliyor. Klima çarpması halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, boyun ve bel tutulması gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor ve vücut ısısı, soğuk ortama adapte olmak zorunda kalıyor.

Klima çarpması, aynı zamanda yüksek ateş, el ve ayaklarda üşüme, nefes alıp verirken göğsün sıkışması gibi belirtilere neden olabilir. Klima, ayrıca ortamın nem dengesini bozar ve nem seviyesini düşürür, bu da ortamın kurumasına ve gözlerin ve üst solunum yollarının tahriş olmasına neden olabilir.

Klima çarpması yüksek ateş

Klima çarpmasını önlemek için neler yapabiliriz?

Klima çarpmasını önlemek adına, klimaların karşısında uzun süre durmamak, havanın direkt vücuda yönlendirilmemesi, klimanın derecesinin 22 olması, bağıl nemin %40-50 arasında ayarlanması ve klimaların düzenli temizlenmesi öneriliyor. Bu tedbirleri uygulayarak klimanın olası riskleri en aza indirebiliriz.

Özellikle klima çarpması belirtileri, üst solunum yollarını tutan enfeksiyon hastalıklarının semptomlarına benzeyebilir. Bu nedenle, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önerilir.

Ayrıca, klima kullanımının neden olduğu dehidrasyon riskini en aza indirmek için bol miktarda su içmeyi unutmamalısınız.