"Coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız" diyen Erdoğan güncel can kaybı ve yaralı sayılarını "3 bin 549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var" diyerek duyurdu. Erdoğan ayrıca depremden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ikinci gününde Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezinden son durumla ilgili açıklamalarda bulundu ve alınan kararları açıkladı. Buna göre depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Kilis, Malatya, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da OHAL ilan edildi. 10 il ayrıca genel hayata etkili afet bölgesi ilan eldi. Öte yandan Erdoğan, depremle ilgili yalan haberler ve çarpıtmalar yapıldığını belirtirken "Günü geldiğinde şu anda tuttuğumuz defteri de açacağız" dedi.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK FELAKETLERİNDEN BİRİ"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Her 2 deprem de yeryüzünde 7 km gibi yıkımın şiddetini katlayarak artıran bir yakınlıkta yaşandı. Kırılan fayların genişliği itibarıyla bu depremler benzerlerine göre çok büyük yıkıma sebebiyet verdi. Coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.

"PERSONEL SAYISI HER SAAT ARTIYOR"

Ülkemizin dört bir yanındaki uzman personele ve araçlara bölgeye hareket etme talimatı verdik. 53 bin 317 arama-kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor. Bu sayı her geçen saat artıyor.