Yasanın kapsamı ile ilgili bigi veren AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı ve Prof. Dr. Emine Nur Günay “Teklif kapsamında yaklaşık 21 bin çiftçinin borcu yeniden yapılandırılandırılması, ücretsiz izin desteği verilen sektör sayısının arttırılması, kurumlar vergisi oranının arttırılması, geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan sürenin yükseltilmesi yer almaktadır. Pandemi nedeniyle yaşadığımız dinamik bir dönemde ihtiyaçlar sürekli değişiyor, ve değişen koşullara göre vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek için gerekli politika değişiklikleri gündeme geliyor. TBMM de bu dönemde gerekli yasaları çıkartarak bu dönemin olumsuz etkisini mümkün olduğu kadar bertaraf etmeye çalışıyor. Yeni yasanın milletimize hayırlı olmasını dileriz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

TARIMSAL KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILACAK
Eskişehir’de ilçe ve köy ziyaretlerinde çiftçilerden gelen taleplere de dikkat çeken Prof. Dr. Günay “Bu dönemde çiftçilerimizden borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik talepler geliyordu. Kabul edilen teklifle yaklaşık 21 bin çiftçinin kredi borçları yeniden yapılandırılıyor. Bu kapsamda çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, ödemesi geçen ve takibe düşen kredileri yeniden yapılandırılacak. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerden 31/12/2020 tarihi itibarıyla takibe düşen, sorunlu, yani "tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan" kredilerle ilgili yapılandırma yapılacak. Çiftçilerin borçları, kanunda belirtilen yöntemle tekrardan hesaplanacak ve bu hesaplama çerçevesinde borçların vadelerinden bugüne kadar tahakkuk etmiş temerrüt faizleri silinecek. Borçlar, basit usulde yürütülecek faizle tekrardan belirlenecek. Çiftçiler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvuruda bulunmak kaydıyla yapılandırmadan yararlanabilecekler. Çiftçilerin borçları, kanunda belirtilen yöntemle tekrardan hesaplanacak ve bu hesaplama çerçevesinde borçların vadelerinden bugüne kadar tahakkuk etmiş temerrüt faizleri silinecek. Bu zor dönemde çiftçilerimizin bir nebze de olsa nefes alma imkanı bulacaklarına inanıyorum. Hayırlı olsun.” Şeklinde açıklamada bulundu.

DESTEK VERİLEN SEKTÖR SAYISI ARTIRILDI
Kabul edilen önergelerle, ücretsiz izin desteği ve sigorta prim desteğinden yararlanacak sektörlerin kapsamı genişletildi. Prof. Avcı “Yasa ile yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin yanı sıra internet kafe, spor, eğlence, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, form tutma ve vücut geliştirme salonları, bilardo salonları, eğlence parkları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makinelerinin işletilmesi, güzellik merkezleri, hamam, sauna, kaplıca sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde, 2021 yılı Mart ayında hizmet akdi bulunan ve ücretsiz izne ayrılan çalışanlardan uygulanmakta olan nakdi ücret desteğinden faydalanmayanları mümkün olacak.”