Bisiklet ile Asya serüvenlerini
“Mutluluk gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil. Mutlu olmanın zamanı bugündür, yarın değil" 

Dünyaperestiz diyerek yola çıktılar @dunyaperestiz 100 gündür yoldalar ve kat ettikleri mesafe 6 bin kilometreyi geçti. Bisikletle çıktıkları Asya turunda şu anda Özbekistan'da devam ediyorlar. Hedeflerinde İpek Yolu'nun en önemli noktalarından biri olan Semerkant var. Yıllarca hayallerini kurdukları, romanlarda okudukları Semerkant'a iki teker üzerinden ulaşmak.

- Yasemin Kuruca (35) seyahate çıkmadan önce bir üniversitede akademisyen olarak çalışıyordu. Eşi Murat Üstüner (34) ise reklamcıydı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden 2012 yılında mezun olan Yasemin ve Murat çifti bisikletle İran, Gürcistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore ve Japonya’yı geçerek Tayland ve Özbekistan’a ulaştılar. Pedal çevirdikleri tüm ülkelerde bisikletlerinde Türk bayrağını taşıyan genç çift, geçtikleri her ülkede ilgi odağı oldu. Güney Kore’nin Busan şehrinde yer alan Kore Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı’na ulaşan çift, Kore Savaşı’nda hayatını kaybeden 462 Türk askerinin mezarlarını ziyaret ederek 6.000 km boyunca bisikletlerinde taşıdıkları Türk bayrağını, görevlilere teslim etti ve şu konuşmayı yaptı; 

- “Ülkemizden binlerce kilometre öteye gelen Mehmetçik, Kore’nin özgürlüğü ve demokrasisi için canlarını bu topraklara armağan etmişler. Biz de bisikletlerimizle çıktığımız Asya yolculuğunda taşıdığımız bayrağımızı şehitlerimize armağan etmek için binlerce kilometredir pedal çeviriyoruz. Bugün hüzünlü ama gururluyuz. Uğradığımız her şehirde bayrağımızı gören ve Türkiye’den geldiğimizi duyan Korel’iler bize kardeşçe yaklaşıyor. Korelilerin söylediği ilk şey “Türkiye bizim kardeş ülkemiz” oluyor. Burada Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorlar. Bu sevginin ve kardeşliğin tohumlarını Kore’de hayatını kaybeden 724 Türk askeri ve gazilerimiz atmıştır. Biz de şehitlerimize saygılarımızı sunmak için buradayız.”

-  Dünyaperestiz çifti olarak bisiklet ile gezi hakkında düşüncelerinizi alalım : Yasemin ve Murat Çiftti olarak  “Biz bisiklet ile Dünya’yı seyahat etmenin için en iyi araç olduğunu düşünüyoruz. Ne hızlısınız ne de yavaş… Gittiğiniz her ülkeyi görerek, hissederek yaşıyoruz. Yerel halkla iletişim kurmayı, onların hayatına tanık olmayı ve mümkünse kısa süreli de olsa hayatlarına ortak olmayı seviyoruz. Bisiklet bunu sağlayan en önemli ulaşım aracı” 

-  Asya seyahati sırasında sizi en çok zorlayan parkurlar:

-  Bisiklet ile gezdiğimiz ülkelerde İran ve Kırgızistan coğrafi olarak bizi çok zorladı. İran sıcak ve Tahtı Süleyman’a giderken izlediğimiz dağ yolu zorluydu. Kırgızistan’ın mükemmel coğrafyasında dağları aşarken zorlandık. Ancak bunlar yolun bir parçası ve bu zorluklarla yüzleşmekten keyif alıyoruz. Tabii önümüze çıkan bu yokuşlar bitmeyecek mi. temennileri. Ucu bucağı gözükmeyen İran dağ yollarında pedallamak , kum fırtınalarına yakalanmak. Gürcistan bisiklet sürücüleri için manzarası ve parkurları ile adeta bir cennet. Tiflis’te hayatımızda  ilk defa çöl gördük! Uçsuz bucaksız bir coğrafyada 3 gece 4 gün boyunca pedalladık , Gün içinde 42 dereceleri bulan sıcaklık, geceleri 10 dereceye kadar düştü. Çölün bizim için en güzel tarafı ise geceleriydi. Muhteşem bir gökyüzü karşımızdaydı ve izlemeye doyamadık.

 Sevgili öğrencilerim Murat ve Yasemin röportaj için çok teşekkür ediyorum. Sosyal medyada Dünyaperestiz adlı hesaplarından yolculuklarını paylaşan çift ile merak ettikleriniz veya soru sormak istediğiniz ne varsa aşağıda sosyal medya linklerini paylaşıyorum.

Dünyaperestiz Instagram: www.instagram.com/dunyaperestiz  
Dünyaperestiz YouTube: www.youtube.com/c/dunyaperestiz
Dünyaperestiz Facebook: www.facebook.com/dunyaperestiz