Orman Şu İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından da desteklenen Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın denetleme mekanizması için geliştirdiği HAYBİS (Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi) programını kullanıyor. Kısırlaştırılması yapılan hayvanların, şeffaf bir biçimde kayıt altına alınması için kullanılan HAYBİS’e hayvanın kısırlaştırılmasının ardından bilgi sistemine hayvanın eşkal fotoğrafları, küpe numarası ve çip numarasının girilmekte.

Tutulan bu kayıtlar belediyelerin yanlış hayvan sayısı beyan ederken, hayali uygulamalar bildirme gibi usulsüz davranışları da engelliyor. Bu sistem ile Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından şeffaf ve doğru bilgilerin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na gönderildiğini bildiren yetkililer, yapılan bu uygulamanın yaptıkları işlerin doğruluğunun bir sağlaması olarak kabul ettiklerini söyledi.

Uygulamayı ilk başladığı günden beri kesintisiz uygulayan Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Eskişehir ili içinde uygulamayı ilk günden beri kullanan tek kurum.

Yapılan işlerde şeffaflığa ve hesap verilebilirliğe çok dikkat ettiklerini belirten yetkililer; aynı zamanda 2017 yılı içerisinde program kullanımından dolayı Orman Su işlerinden 25.600 TL destek aldıklarını belirtti. Bu uygulamanın Türkiye çapında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çalışmalarında önemine dikkat çeken yetkililer, dürüst rakam ve uygulamaların kayıt altına alınması için tüm belediyeleri bu uygulamayı kullanmaya davet etti.

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları protokol neticesinde Eskişehir ilinde 9 ilçede kısırlaştırma hizmeti verdiklerini belirten Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, tüm ilçelerde yapılan bu faaliyet bilgilerinin Bakanlıktan veya başvurulması halinde kendilerinden temin edilebileceğini bildirdi.