HABER: Aslı Karkazan

Panel ilk olarak gazeteci Afşin Yurdakul moderatörlüğünde başladı. Yurdakul öncelikle, afet sonrasında bile kadına yüklenmiş olan sorumluluk ve görev bilincine değindi. En zor şartlar altında bile kadın olmanın getirilerinden bahseden Yurdakul, deprem bölgelerinde kadınlar tarafından ortaya konulan insan üstü çabanın kıymetinin de özellikle altını çizdi.

Panelin açılış konuşmaları Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Prof. Dr. Nesrin Algan tarafından yapıldı.

Büyükerşen ilk olarak, afet sonrası meydana gelen etkiler dolayısıyla sosyoekonomik olarak en çok kadınların zarar gördüğüne dikkat çekti. Yine de afet bölgelerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir kenara bırakıldığını ve birlik olarak çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Büyükerşen, bu noktada tüm kadınlara teşekkürlerini sundu. Büyükerşen ayrıca, afet bölgelerindeki kadınların zarar görebilirlik düzeyinin azaltılması ve şiddetin önlenmesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Afet sonrasında iş bulma koşullarındaki eşit olmayan dağılım sürecinin kadınları olumsuz etkilememesi gerektiğini ifade eden Büyükerşen, afet yönetiminin kriz yönetim sürecine kadınların da dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Eskişehir'de alanında uzman birçok kişiyle beraber yürütülen psikososyal destek ekibi çalışmalarının ise şimdiye kadar 7 binden fazla depremzedeye ulaştığını belirten Büyükerşen; son olarak "her koşulda İstanbul Sözleşmesi kadınlarımızı yaşatır" sözleriyle izleyicilerden büyük alkış alarak konuşmasını sonlandırdı. Açılış konuşmaları sonrasında panel, alanında uzman katılımcılarla birlikte 2 oturum halinde tamamlandı.