Çalışmalarına devam eden proje ekibi, proje kapsamında Instagram ve Google Meet üzerinden canlı yayınlar, projenin web sitesi üzerinden bilgilendirici blog yazıları ve şiddet mağduru kişilerin seslerini anonim şekilde duyurabilecekleri bir platform kurgulamışlardır. Ayrıca, projenin etkinliklerinin ve bilgilendirici içeriklerinin bulunduğu bir Instagram hesapları da bulunuyor.

Proje Adını Mısır Mitolojisindeki Bennu Kuşundan Alıyor

Proje Bennu, ismini Mısır Mitolojisindeki Bennu kuşundan alan, üniversiteli genç kadınlara yönelik psikolojik şiddetin görünmezliği ve bilinmezliğine dikkat çekmeyi amaçlayan farkındalık projesidir. Bennu, Mısır mitolojisinde Güneş Tanrısı Ra’nın ruhuna sahip olduğu, yaratılıştan önce de var olan Nun sularının üzerinde uçtuğu ve bir kayaya inerek yaratılışın doğasını belirleyen çağrı için çığlığı attığı söylenen kuştur. Bennu, aynı zamanda, yeniden doğuşun da simgesidir.

Proje Bennu Psikolojik Şiddetin Varlığına Dikkat Çekmek İstiyor

Günümüzde şiddet, fiziksel ve diğer birçok boyutuyla maalesef devamlı gündemde. Peki şiddet sadece fiziksel olarak mı gerçekleşir? Proje Bennu ekibi, bu sorudan yola çıkarak şiddetin somut olmayan hallerine farkındalık yaratarak mağdurların yaşadıkları psikolojik baskılardan kurtulmaları için bir öncü olmayı hedefliyor. 

Anketler Gerçeği Göz Önüne Serdi

Sürdürmüş olduğumuz anket çalışmalarında, katılımcıların birçoğunun fiziksel şiddet dışındaki şiddet türlerine ilişkin fikrinin olmadığını gözlemledik. Bununla birlikte, açık uçlu sorulara verilen yanıtlarda, fikir veya ön bilgi olsa bile bunların kalıplaşmış yargılarda kısır kaldığı gözlemlendi. Örneğin, psikolojik şiddet nedir sorusuna verilen yanıtların, mobbing ve genel tanımıyla flört şiddetini içermesi bağlamında bir ön bilgiden söz etmek mümkün olsa da proje fikrimizi ortaya koyarken de öngördüğümüz “görünürlük ve bilinirliğin eksikliği” fikrinin anketimizle de desteklendiğini gözlemledik.

Psikolojik Şiddet Mağdurları Seslerini Duyuracak Alan Bulamıyor

Proje süresince fark edilen asıl nokta, psikolojik şiddet mağduru genç kadınların seslerini duyuracak alan bulamamaları ve yaşadıkları durumları anlamlandıramadıklarıydı. Etkinlikler süresince ve yapılan anketler doğrultusunda, maruz kaldıkları şiddeti tanımlayamadıkları için kendilerini sorguladıklarını ve bir “şiddet mağduru” olduklarının farkında olmadıkları gözlemlendi.