HABER: Aslı Karkazan

Türk basın tarihinin duayen isimlerinin başında gelen gazeteci yazar Uğur Mumcu anısına düzenlenen törende çeşitli kategorilerdeki ödüller sahiplerini buldu. Tepebaşı Çocuk Senfoni Orkestrası'nın müzik dinletisiyle açılan törende, ödül alan konuşmacılar sırasıyla Mumcu'yu andı. Mumcu'nun "cumhuriyet bütünlüğü karşıtlarına karşı mücadelede sembol bir isim" olarak tarihe geçtiğine bir kez daha vurgu yapıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği İç Batı Anadolu Şube Başkanı Can Hacıoğlu konuşmasında, Eskişehir'in bir Uğur Mumcu kenti olduğundan bahsetti. Hacıoğlu' "araştırmacı gazetecilik" denince akla gelen ilk ismin de şüphesiz Mumcu olduğunu belirtti.

"Bedenler olmasa da fikirler her zaman var olacaktır" sloganının hakim olduğu tören, Mumcu'nun hayatına ait belgesel görüntüleriyle devam etti. Yanı sıra konuşmacılar tarafından Mumcu'nun Türkiye'de ortaya çıkarılan ilk büyük yolsuzluk olan "Hayali İhracatlar Dosyası"na imza atmış olduğu da hatırlatıldı. Mesleki bir kılavuz olarak alınması gereken Mumcu'nun fikirlerinin, bugün hala ilk günkü gibi yaşatılmaya devam ettiğinin altı çizildi.

Konuşmaları sonrası ödül sahipleri tarafından Mumcu anısına karanfil bırakıldı. Törene son olarak, ödül sahiplerinden biri olan Altan Gördüm'ün "Türkiye'de siyasi bir cinayet işleniyor ve katili bulunamıyorsa, mutlaka devlet yapmıştır" sözü damga vurdu.

Törende ödül alan kategoriler ve sahipleri sırasıyla:

- Siyaset: Engin Altay, Engin Özkoç, Deniz Yavuzyılmaz ve Serdar Denktaş

- Basın: Rahmi Turan, İlker Karagöz, Serhan Asker, Timur Soykan, Sultan Uçar, İsmail Saymaz ve Murat Ağırel

- Sanat: Bülent Eczacıbaşı, Metin Uca, Prof. Atilla Atar, Dr. Ercan Kesal, Işıl Özgentürk, Hüseyin Başkadem ve Devrim Arabaları oyuncuları

- Hukuk: Av. Filiz Saraç

- Spor: İlke Özyüksel, Emre Karaca ve Dilara Yücel

- Sağlık: Prof. Dr. Tamer Akan

- Yaşam Boyu Başarı: Alev Coşkun