Hamam böcekleri, kısa sürede çoğalan ve kolay kolay yok olmayan haşerelerdir. Bu böcekler, evinizi hızla istila edebilir ve yaşamınızı zorlaştırabilir. Hamam böceklerinden kurtulmanın ilk adımı, sıkı bir temizlik yapmaktır. Bunun yanı sıra, doğru yöntemler ve tedbirler alarak da bu sorunu çözebilirsiniz. 

Hamam böceklerinden kurtulmak için yapılması gereken ilk şey, böceklerin yuvasını bulmaktır. Yuvaları bulduğunuz takdirde, yeni doğacak böcekleri de kontrol altına alabilirsiniz. Hamam böcekleri genellikle ahşap mobilyaları tercih eder. Ayrıca su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar gibi alanlar da hamam böceklerinin evinize girmesine olanak sağlar. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları da hamam böceği yuvalarının sık görüldüğü bölgelerdir. Fırın, mikrodalga fırın ve buzdolabı gibi eşyaların ortaya çıkardığı sıcaklık da hamam böceklerinin bu alanlara yerleşmesine yol açabilir. Ayrıca, hamam böcekleri kağıt yığını ve karton kutuları da severler. Hamam böceği yuvasını bulmak için yukarıda saydığımız bölgeler ve evin köşelerini kontrol etmelisiniz.

Evinizi temiz tutun

Hamam böceğinden kurtulmanın bir diğer yöntemi de evinizi temiz tutmaktır. Evde sık sık temizlik yaparak, hamam böceklerini önleyebilirsiniz. Özellikle mutfak sürekli temiz tutulmalı, bulaşıklar hemen yıkanmalı ve yemek artıkları buzdolabına kaldırılmalıdır. Ocakta biriken yağlar da hamam böceklerinin çoğalmasına neden olabilir. Ayrıca, evin zeminini düzenli olarak temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Sabunlu su

Hamam böceklerinden kurtulmanın doğal yollarından biri de sabunlu su kullanmaktır. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli döküp, içine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın. Özellikle karnına ve kafasına temas etmesine dikkat edin.

Evde kendi ilacınızı hazırlayabilirsiniz

Bunun yanı sıra, piyasada satılan tabletlere ve ilaçlara ek olarak evde kendi hamam böceği ilacınızı da hazırlayabilirsiniz. Defne yaprağı, haşlanmış patates, soğan ve karbonat, boraks ve kırmızı biber gibi doğal malzemeleri kullanarak hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz. Defne yaprağı kokusunu sevmediği için, hamam böceği yuvalarına serpiştirebilirsiniz. Haşlanmış patates püresi, borik asit ve toz şekerle karıştırılarak hamam böceği yuvalarına dökülebilir. Bir adet soğanı ince ince doğrayıp içine karbonat ekleyerek hamam böceği yuvalarına dökebilirsiniz. Ayrıca hamam böceklerini yok etmek için kırmızı biber ve sarımsak suyu kullanabilirsiniz.

Çatlakları doldurun

Hamam böceklerinin çoğalmasını engellemek için de bazı önlemler alabilirsiniz. Bahçe veya bodrum gibi dış alanları düzenli olarak temizleyin ve bu alanlardaki odun, kuru ot ve yaprakları evinizden uzaklaştırın. Evdeki ve dışarıdaki duvarlardaki çatlakları doldurun. Su sızıntılarını tamir ettirin ve çöpleri biriktirmemeye özen gösterin. Ayrıca, hamam böceklerinin giysilerinize bulaşmasını önlemek için gardıroplara güve ilacı koyabilirsiniz.