Kalça protezi ameliyatı bozulmuş olan kalça eklem yüzeyinin yapay bir yeni eklem yüzeyi ile değiştirilmesidir. Kıkırdak aşınması ile başlayan kalça eklem bozulması ilerleyen dönemlerde kalça ekleminde şiddetli ağrı ve eklem hareket kısıtlılığı yapar. Ameliyat dışı tedavilerden fayda görmeyen ya da ilerlemiş olgularda kalça protezi ameliyatı uygun bir seçenek olarak gözükmektedir.

Kalça protezi ameliyatı yarım veya total kalça protezi şeklinde olabilir. Kırık zemininde ve ileri yaş hastalarda yarım ya da parsiyel kalça protezi ameliyatı daha uygun bir seçenektir. Osteoartrit yani kireçlenme durumundan ise total kalça protezi ameliyatı daha uygun bir seçenektir.

Total kalça protezi ameliyatında kalça ekleminin hem uyluk kemiğinin üst ucu hem de yuvanın yüzeyi total olarak yeni yapay eklem takılır. Bu ameliyat çimentolu total kalça protezi ameliyatı veya çimentosuz total kalça protezi ameliyatı olarak iki teknikle de yapılabilir.

Genel olarak kalça eklemi kireçlenmesinde çimentosuz total kalça protezi sıklıkla kullanılmaktadır. Kalça protezi ameliyatında kullanılan bu yapay eklem protezinde farklı yüzey seçenekleri bulunmaktadır. Top ve soketten oluşan bu yapay eklemde metal, seramik veya polietilen dediğimiz farklı çeşit implantlar kullanılmaktadır. Bu malzemeler ve bunların teknik özellikler protezin ömrünü veya yıpranma süresine etkisi vardır. Kalça protezi ameliyatının başarısı veya uzun ömürlü olması birçok faktöre bağlıdır.