Kurban etinin kesildikten hemen sonra işlenmemesi gerektiğini belirten Karaağaç, etin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“İlk başta doğru kurban almak için doğru bir çiftlik seçmemiz lazım. Hijyenik kasaplar tarafından yapılması gerekiyor. İslami kurallara uygun şekilde temizlik ve eşit paylaşım şart. Pay yapıldıktan sonra da evlere gönderilirken soğuk zincir bozulmamalı. Sıcak havalarda poşette uzun süre bekleyen et yeşerir. Eve geldiğinde serin bir yerde, bezin üstüne serilerek ya da buzdolabında muhafaza edilmeli. Et sıcakken işlenirse sertleşir. Etin ölüm sertliğine ulaşması için en az 6 saat soğuk ortamda bekletilmesi gerekir. Dinlenmiş et, kasaptan alınan et gibi tüketilebilir.”
“Sıcak Eti Derin Dondurucuya Koyarsan Sertleşir, Tadını Bulamazsın”
Karaağaç, etin muhafaza edilmesi ve pişirilmesiyle ilgili de detaylı bilgi vererek dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı:
“Et, önce artı 2 ila artı 4 derecede çalışan normal buzdolabında bekletilmeli. Rengini aldıktan sonra buzdolabı poşetine koyup -18 ya da -20 dereceye koyabilirsiniz. Ama sıcak eti doğrudan eksi dereceye atarsanız, hem sertleşir hem tadı kaybolur, sağlıklı verim de alınmaz.”
Kurban Eti Nasıl Pişirilmeli?
Pişirme yöntemine dair de bilgiler veren Karaağaç, doğru kavurma için şu yöntemi önerdi:
“Et, döküm bir tencereye doğrudan konur. Hiçbir şey eklemeden tencereye alınır. Etin miktarına göre su ilave edilir, örneğin 1 kilo ete 1 bardak su. Et sulandıktan sonra tencere kapatılır ve kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çektikten sonra tereyağı, et yağı ya da sıvı yağ ilave edilip kavurma tamamlanır. Son olarak tuz ve kekik eklenebilir.”