Trakya'nın önemli ve tarihi bir parçası olan Lüleburgaz, tarihinin MÖ 4500-4000 dönemlerine kadar uzandığı bilinmektedir. Trakya adını Trak kabilelerinden alan bölgede, Ordis kabilesinin peşlerinden Persler, Atinalılar, Makedonyalılar ve Romalılar devirlerinde de yaşam sürdüğü belirlendi.

Tarihin ve uygarlıkların izlerini taşıyan Lüleburgaz, 1361 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu I. Murat'ın fethiyle Osmanlı topraklarına dahil oldu. İlçe statüsünü 1870 yılında kazanan Lüleburgaz, Osmanlı döneminde 'Burgaz' ismiyle anıldı ve Cumhuriyet sonrasında ise 'Lüleburgaz' ismiyle tanındı.

29 Ekim 1912'de Bulgarlar ve Birinci Dünya Savaşı dönemlerinde sırasıyla Fransızlar ve Yunanlılar'ın işgaline uğrayan Lüleburgaz, ulusal kahramanlarının çabaları sayesinde 8 Kasım 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtuluşunu ilan etti. Kırklareli'nde bulunan ve Tekirdağ'ın Saray, Çorlu ve Hayrabolu; Kırklareli'nin Babaeski ve Pınarhisar ilçeleri tarafından çevrelenen Lüleburgaz, bölgedeki stratejik konumuyla tanınıyor.

Kırklareli'nin en büyük yerleşim yeri olarak bilinen Lüleburgaz, 984 kilometre karelik alanı ile dikkat çekmektedir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 30 metre olarak ölçülmekte. İlçenin iklimi yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve soğuk özellikler gösterirken, genellikle kış mevsiminde Balkanlardan gelen soğuk hava akımlarından etkileniyor.

Lüleburgaz'ın eski isimleri

Agrianes: Antik dönemde Trak yerleşimi olarak bilinen Lüleburgaz'ın bu isimle anıldığına dair kaynaklar bulunmaktadır.

Arcadiopolis: Roma döneminde şehrin adı Arcadiopolis olarak değiştirilmiş olabilir.

Burgaz - Eskikırklareli: Osmanlı döneminde Lüleburgaz'ın adı Burgaz -  Eskikırklareli olarak bilinirdi.

Kırcali-i Bahr-i Sefid: Osmanlı İmparatorluğu döneminde Lüleburgaz'ın Osmanlıca adlarından biri olarak kullanılmıştır.

Mustafapaşa: Lüleburgaz'ın adı 1920'lerde Mustafapaşa olarak değiştirilmiştir.

Lüleburgaz: Günümüzdeki resmi adı olan Lüleburgaz, 1920'lerden sonra kullanılmaya başlanmış ve bugün hala geçerli olan isimdir.