Trafik sigortası yapılırken prim tutarı hesaplamalarına dahil edilen kategoriler bulunur. Bunlardan ilki araç plakasını kayıtlı olduğu ildir. İller arası kaza risk oranları hesaplanarak sigorta şirketleri tarafından belirli bir fiyatlandırma politikası belirlenir. Çünkü her şehrin trafik yoğunluğu ve kaza gerçekleşme durumuna göre farklı bir risk oranı bulunur. Dolayısıyla kayıtlı olunan ile göre de trafik sigortası fiyatları değişiklik gösterir.

Trafik sigortası fiyatlarına etki eden bir başka kategoride araç marka ve modelidir. Araçların marka değeri, rayiç bedellerini ve hasar tamirat giderlerini doğrudan etkiler. Tamirat sırasında ortaya çıkabilecek mali kaybın boyutu, aracın marka değeriyle ilişkilendirilir. Bu durumda markalar arası fiyat farkı doğar.

Aynı durum aracın modeli yani yaşına da bağlıdır. Daha eski model, yaşı yüksek araçların hasar alma riski daha çok ve tamirat gideri daha fazla olabilir. Bu durumda araç için belirlenen sigorta primi de ilgili model yılına göre değerlenir. 

Trafik Sigortası Fiyatlarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında; araç markası, modeli, kayıtlı olduğu il, hasar basamağı ve aracın türü gibi başlıklar yer alır.

Araçların ruhsat kaydında yer alan tür bilgisi, sigorta primlerine etken unsurlardan biridir. Çünkü bazı araçlar kullanım amaçlarına göre ticari, bazıları ise şahsi araç kategorisinde yer alır. Sonuç olarak aracın kullanım sıklığı ve amacına ilişkin belirlenen kaza riski ve hasar olasılığı trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında yer alır.

Trafik sigortasının temel amacı trafik risklerine karşı tüm kullanıcılar için mali kayıpların güvence altına alınmasıdır. Bu nedenle araçların sahip oldukları hasar ve kaza riskine bağlı olarak değerlendirmeler yapılır. Araçların trafik içerisinde yer aldığı risk grubundan, şehrin trafik durumunun oluşturduğu riske kadar pek çok etken trafik sigortası fiyat hesaplamalarında baz alınır.

Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen bir başka unsur da hasar basamağıdır. Aracın hasar basamağı değerleri sigorta şirketleri tarafından yetkilendirilmiş eksperler ile değerlendirilir. Bu incelemelerin ardından aracın hasar alma durumu belirlenir ve sıralı hasar basamaklarından birine dahil edilir. Yüksek hasarlı araçlar ve düşük hasarlı araçlar arasında da trafik sigortası fiyatlandırma sürecinde farklılıklar görülür.

Sigortaladim.com ile trafik sigortanızı yaptırırken 20’den fazla sigorta şirketinden zorunlu trafik sigortası teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırabilirsiniz. Hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın, poliçenizi birkaç dakika içinde online olarak yaptırmanın avantajını yaşayın!