19. yüzyılda İngiliz donanmasından Albay Francis Beaufor, Anemurium Antik Kenti'ni keşfetti. Keşif gezisinde bu benzersiz bölgeyi kıyılarına kadar inceledi.

Elisabeth Alföldi, 1960'lı yıllarda Toronto Üniversitesi'nden bu büyüleyici alanda yüzey araştırmalarına başlamıştı. Bu araştırmalar daha sonra Prof. James Russel başkanlığında 1998 yılına kadar Kanada British Colombia Üniversitesi tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları olarak sürdürüldü. Kazılar sırasında, balıkçı aletlerinden inşaat malzemelerine, dokuma aletlerinden kolye ve bileziklere kadar birçok eser bulundu.

Ne yazık ki, Anemurium'daki ilk yerleşimin başlangıcı hakkında kesin bir bilgi yok. Ancak, kentin ismi bir liman listesinde geçtiğine göre, M.Ö 4. yüzyılda var olduğunu varsayabiliriz. Kent, Commagene Krallığı'nın bir parçasıydı ve Kral IV. Antiokhos döneminde kenti çevreleyen surlar inşa edildi.

Anemurium Antik Kenti 2

Anemurium, Kıbrıs'a yakınlığı ve karayoluyla Germaniopolis gibi önemli Roma kentlerine bağlantısı nedeniyle Roma Dönemi'nde önemli bir ara istasyon konumundaydı. Doğal kaynaklarının ihraç edildiği önemli bir ticaret kenti haline geldi.

Kent, İ.S. 260 yılında Pers ordularının eline geçinceye kadar büyük bir parlaklık dönemi yaşadı. İlerleyen yıllarda, Anemurium 5. yüzyılda Isaurialılar'ın eline geçti ve Isaurialı Zenon döneminde şehir refaha kavuştu. Bu refah dönemi 6. yüzyıla kadar sürdü.

Ancak, 7. yüzyılda Arap akınlarına uğrayan kent bu tarihten sonra tamamen terk edildi. Bu döneme ait kiliselerle birlikte iki küçük hamam kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca, toplam 1,5 kilometre uzunluğundaki surların inşasında bölgedeki mavi kireç taşı kullanılmıştır.

Anemurium Antik Kenti 1

Özellikle dikkat çeken yapılar arasında, tiyatro ve odeon bulunmaktadır. Tiyatro, yamaca dayalı oturma yerlerinden iz kalmazken çevre duvarları görülebilmektedir. Odeon ise dikdörtgen planlı ve iki girişlidir.

Ören yeri içerisindeki en büyük hamam yapılarından biri olan Halk Hamamı, tiyatronun batısında yer alır. Üç ısınma holü ile iki yüzme havuzu yanında geometrik desenlerle bezeli bir mozaiğe sahiptir.