Bir diğer adı ile Deniz Kalesi, Kız Kalesi, kendisiyle aynı adı taşıyan mahallenin sahilinde, küçük bir adacığın üzerine kurulmuştur. Kıyıdan yaklaşık 600 metre uzaklıkta bulunan kale, bir yazıta göre 1199 yılında I. Leon tarafından inşa ettirilmiş.

Kale, 1361 yılında Kıbrıs Krallığı'nın eline geçmiştir. Ünlü coğrafyacı Strabon, Roma Dönemi'nde korsanların bu kaleyi sığınak olarak kullandıklarını belirtir. Kale, Bizans ve Ermeniler zamanında, karadaki kale kadar önemli bir yer haline gelmiştir. Devasa yapının girişi ise kuzeye yöneliktir.

Kız Kalesi'nin içerisinde, devşirme malzeme kullanılan yapılar ve Lusignanlar Dönemi'ne ait olduğu düşünülen moloz taşlarla inşa edilmiş kısımlar bulunur. 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılan kalenin duvarları üzerine, üçgen, dörtgen ve yuvarlak şekillerde 8 burç yerleştirilmiştir. Kalede, batıdaki duvar boyunca uzanan iyi korunmuş bir galeri ve buradan denize açılan bir kapı da bulunmaktadır.

Kız Kalesi Detay

Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilen temizlik kazısı sonucunda, kalenin merkezinde bir yapı kompleksi bulunmuştur. Bu yapılarda, bir şapel ve tek bir planı takip eden diğer yapılara ait parçalar keşfedilmiştir. Ayrıca odanın tabanına, mozaikler ve opus sectile zemin döşemesi uygulanmıştır.

Bu şapelin, kalenin avlusunda bulunan diğer şapelden daha eski olduğu tespit edilmiştir. Çevredeki odalar, merkezi salonuna açılmaktadır ve kare şeklindeki bu odaların zemini kuzeye doğru yükselmektedir. Ayrıca, odaların tabanında bulunan mozaiğin üzerinde yuvarlak bir saç örgüsü içinde beş satır yazı ve alanın batı köşesindeki revak üzerinde başka bir yazıt bulunmaktadır. Kale avlusu ayrıca sarnıçlar ve işlikler de barındırmaktadır.

Kız Kalesi'nin Efsanesi

Efsaneye göre bir kral, kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya başvurmuş. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış. Kral, sepetle kendisine ulaştırılan üzümler arasında gizlenen yılanın prensesi sokarak öldürdüğü zamana kadar kızının güvenli olduğunu düşünmüştür. Bu efsane, İstanbul'daki Kızkulesi için de anlatılmaktadır.

Kız Kalesine Ulaşım

Kızkalesi, Mersin'in 60 kilometre güneybatısında, Kızkalesi Beldesi'nde bulunmaktadır. Bu tarihi kalenin bulunduğu yere, şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilir.