Haber: Buğrahan Doğangil

Zafer Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Oğuz Beki, Eskişehir Haber26 Genel Yayın Yönetmeni Buğrahan Doğangil ile yaptığı söyleşide önemli açıklmalarda bulundu.

WhatsApp Image 2024-01-11 at 10.45.26

Oğuz Beki; 'Zafer Partisi'nin ülkenin her yerinde, her bölgesinde amacı aynı'

Zafer Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Oğuz Beki;

"Zafer Partisi'nin aslında yerel veya genel gibi bir ayrımı yok. Zafer Partisi tüm Türkiye'de aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Düzensiz göçmen yani sığınmacılar sorununu bir an önce çözmek ve uyuşturucu ile çetin şekilde mücadele etmek partimizin yegane ve ilk amaçları durumunda.

Sığınmacı sorunu ülkemizde yerel bir sorun değil ulusal çapta bir sorun olmuş durumda. Ancak bu sorun  yerel yönetimlere indirgenerek çözülebilir diye düşünüyoruz. Eğer Eskişehir'de Zafer Partisi olarak seçimi kazanırsak bizim ilk vaadimiz yine sığınmacı sorununu çözmek olacak. Zafer Partisi Eskişehir'de olsun başka şehirlerde olsun ilk olarak bu sorunu çözmeye yönelik hamleler yapmak istiyor. Elbette bunun yanında şehir için, Eskişehirimiz için projelerimiz ve planlarımız da mevcut.

Ancak bu planları uygulamamız için öncelikle temel sorunu çözmemiz lazım. Bize soruyorlar 'Gençler için, çalışanlar için, kadınlar için projeleriniz yok mu?' diye. Birçok projemiz var ancak; sığınmacılar sorunu gençlerimizi, kadınlarımızı ve hemen herkesi etkileyen bir problem. Bunu çözdüğümüzde zaten pek çok projenin de önü açılmış olacak."

Oğuz Beki; 'Konu Asfaltsa bunu bütün belediyeler zaten dökmek zorunda!'

Zafer Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Oğuz Beki sözlerine;

"Benim her zaman söylediğim bir söz var. Konu asfaltsa bunu tüm belediyeler dökecek zaten, yani dökmek zorunda. Park mesela bütün belediye başkanları bunu yapacak. İmar politikası uygulayacak, imar ile ilgili bir aksiyon alacak. Bu çalışmaları ben dahil yapmayacağım diyen biri çıkmaz zaten. Bunların dışında ne yapılacağına bakıyoruz biz. Bunların dışında da ilk hedefimiz düzensiz göçmenleri ve sığınmacıları evlerine göndermek. Ardından da tarım, sanayi ve teknoloji ile ilgili projelerimize odaklanmak istiyoruz.

Sokakta bugün Eskişehir'in problemlerini konuştuğumuzda elbette ekonominin tüm Türkiye'de kötü olması, trafik meselesi, altyapı problemi geliyor. Bunları bizler de net şekilde görüyoruz. Tabii ki de bu alanlarda iyileştirmeler yapmak için çalışacağız."

WhatsApp Image 2024-01-11 at 10.45.21

Başkan Adayı Beki; 'Eskişehir'de trafik sorununun temel nedenlerinden biri şehrin göbeğindeki AVM'

"Eskişehir'de trafik problemi var deniyor. Evet var, bunun birçok da sebebi olabilir ancak; şehir içi trafiğin sıkışmasında temel problemlerden biri şehrin göbeğine kurulan AVM. Espark bugün orada olmasa Kanatlı AVM ha keza bugün orada, o bölgede olmasa şehir trafiği büyük ölçüde rahatlar. Şimdi çıkmış AK Partili adaylar trafikten şikayet ediyor. Espark'ın o bölgeye yapılmasına izin veren zamanın AK Partili belediyesi. AVM'yi o bölgeden çıkardığımızda trafik problemi tamamen çözülmez ama önemli ölçüde azalır. Bugün baktığınızda Mustafa Kemal Bulvarı'ndaki, İstasyon Caddesi'ndeki ve Kızılcıklı, Şair Fuzuli, Cengiz Topel caddeleri gibi şehrin ana trafik arterlerinden birçoğunda trafik sıkışmasının nedeni Espark otoparkına girmeye çalışan araçlardan kaynaklanıyor. 2007 yılında AK Partili belediye bu AVM'ye izin verdi. Aynı zamanda CHP'li büyükşehir belediyesi de aynı hataya ortak. Bu şehrin ortasına AVM dikerken etrafındaki caddelerin trafik yükünü kaldırıp kaldıramayacağı tespit edilebilirdi.

Şehrin tam ortasına, sit alanına AVM yaparsanız bu işin içinden kimse çıkamaz. Trafik sorununu büyük ölçüde çözmek için Espark'ı oradan taşımak lazım. Belki buna gülecekler ama gerçekten bir çözüm isteniyorsa çare büyük AVM'leri şehir dışına doğru taşımak olmalı."

"Bana birisi geçenlerde dedi ki 'Akıllıca davranarak Allah'tan stadyumu şehir dışına yapmışlar.' Ben de dedim ki orası şehir dışı mı? Gün be gün o bölge gelişiyor ve şehrin merkezi konumuna yaklaşan bir büyüme grafiğine sahip. Yarın bir gün orası da bu tarafiği kaldıramaz hale gelir. 5 yıl sonra şehir içi olacak bir yer yerine farklı şehir planlaması ile bilim insanlarının görüşleri alınarak bir AVM-stadyum kompleksi gerçekten şehir dışı bir alana yapılabilirdi. Böylece AVM ve stadyumun şehre kattığı yorgunluk azaltılabilir. Ancak ne bilim insanlarının görüşlerinin alındığına ne de bu konuların enine boyuna düşünüldüğüne inanmıyorum."

"Şehir içi trafiğinin yanında bizim şehir dışı trafik problemimiz de var. Çevre yolunda araç kalabalığından herkes şikayetçi. Bunun için de çözüm olarak Kuzey Marmara Otobanı yapılmalı diyorlar. Ancak bir proje yapılacaksa bu projenin katma değeri ve uygunluğu hesaplanmalı. Bu otoban için yapılan hesaplamalara göre yol yapılırsa araç trafiğini yalnızca %30 azaltacak. Peki, yalnızca %30 bir azalmanın maliyeti kente ne kadar olacak? Bu soruların cevapları verilmeden, doğru planlama yapılmadan atılan her adım bence hatalıdır."