Turu organize eden Sayın Füsun ERTUNÇ ile bir araya geldik ve bizlere süslü kadınlar tur isminin neden kullanılmayacağını ve bu sene yapılacak Bisiklet turunda ki yenilikler ile Büyükşehir Belediyesinin Bisiklet turuna vereceği katkıyı bizlere anlattı.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu neden bitti?
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun temeli 2013 yılında Sema Gür Hanım’ın İzmir’de başlattığı çok özel bir hareketle atıldı. Kadınların bisiklete binerek hem görünürlük kazanması hem de şehirlerde bisikletin günlük yaşamın bir parçası olabileceğini anlatması için başlatılan bu fikir, kısa sürede Türkiye’nin pek çok şehrine ve hatta dünyanın farklı ülkelerine yayıldı. Eskişehir’de de bizler bu ruhu 2013’ten 2023’e kadar coşkuyla yaşattık. On yıl boyunca binlerce kadın rengârenk kıyafetleriyle sokaklara çıktı, “Biz de varız” dedi. Hem bisikletin keyifli, sürdürülebilir bir ulaşım aracı olduğunu gösterdik hem de kadınların kamusal alanda güçlü bir şekilde var olabileceğini herkese hatırlattık. On yılın sonunda artık Sema Hanım amacına ulaştığımızı, mesajımızın topluma yayıldığını ve yeni kuşakların farklı yöntemlerle bu bayrağı taşıyabileceğini düşündü bizlere farklı isimlerle etkinliği devam ettirmemizi hatta onu davet etmemizi müsaitse bizimle birlikte pedallamaktan keyif alacağını söyledi . Bir anlamda Süslü Kadınlar Bisiklet Turu görevini tamamladı. Sema Gür Hanım’ın başlattığı bu güzel hareket, bizlere de unutulmaz bir on yıl armağan etti. Bugün geriye dönüp baktığımızda, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu sadece bir etkinlik değil, kadın dayanışmasının, özgürlüğün ve şehirlerimizi daha yaşanabilir kılma çabasının sembolü oldu.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun dönüşümü nasıl olacak?
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun on yıllık yolculuğu tamamlandıktan sonra bizler de bu enerjiyi kaybetmeden yeni bir sayfa açmak istedik. Artık ismimiz “Pedalımda Özgürlük Kadın Bisiklet Turu”. Ancak adımız değişse de konseptimiz, ruhumuz ve amacımız aynı: Kadınların bisikletle kamusal alanda daha görünür olması, bisikletin günlük yaşamın bir parçası haline gelmesi ve daha yaşanabilir şehirler için farkındalık yaratmak. Bunu biraz “yeni bir kostüm giymek” gibi düşünebilirsiniz. Öz aynı, mesaj aynı, ama yeni bir isimle daha taze, daha dinamik bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Pedal çevirmeye, özgürlüğümüzü ve rengimizi sokaklara taşımaya devam edeceğiz. Bu yüzden dönüşüm aslında bir bitiş değil, yeni bir başlangıç
Yerelde nasıl bir organizasyon yapmayı düşünüyorsunuz?
Bu yıl Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında turumuzu daha kapsayıcı bir şekilde planlıyoruz. Eskişehir’deki tüm bisiklet ekipleriyle birlikte Belediyemize destek amaçlı hareket edip dayanışmanın gücünü göstereceğiz.Amacımız sadece pedal çevirmek değil; aynı zamanda dayanışmayı, ortak sesi ve ortak gücü göstermek.Ayrıca Ayşe Başkan’a ve belediyemize, özellikle son dönemde yapılan bisiklet yolları ve altyapı çalışmaları için teşekkür edeceğiz. Bu çalışmaların devam etmesi ve daha da geliştirilmesi için turumuzu bir teşvik ve destek mesajı olarak görüyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki şehirler bisikletle daha yaşanabilir hale gelir, kadınların ve çocukların özgürce pedallayabildiği bir Eskişehir hepimizin hayali. Çünkü yapılan bisiklet yolları ve altyapı çalışmaları gerçekten değerli. Biz de “devamı gelsin” diye bu turu bir destek ve teşvik mesajı olarak görüyoruz. Daha fazla yol, daha güvenli sürüş ve daha özgür bir Eskişehir için pedal çeviriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki şehirler bisikletle daha yaşanabilir hale gelir
Turunuzla ilgili önemli haberleriniz var mı?
Evet, bu yıl turumuzun sonunda katılımcılarımızı çok keyifli bir program bekliyor. Tur bitiş noktamız Kanlıkavak Velespit Parkı olacak. Burada katılımcılar için çeşitli gösterilerimiz ve sürpriz etkinliklerimiz olacak. Yani sadece pedal çevirmekle kalmayacağız, birlikte eğleneceğiz ve güzel anılar biriktireceğiz.Ayrıca günün sonunda Eskişehir’in en önemli değerlerinden biri olan Eskişehirsporumuzun “Yeşil Maç” etkinliği gerçekleştirilecek. Böylece bisiklet sevgisiyle, şehrimizin spor sevgisini aynı günde buluşturmuş olacağız. Hem çevreye duyarlılık hem de dayanışma açısından bizim için çok anlamlı bir gün olacak.
Yerelde sizi destekleyen kurumlar var mı?
Yerelde bize destek veren çok değerli kurumlar var. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şehirde bisiklet altyapısını geliştirme çalışmalarıyla yanımızda oldular ve etkinliklerimizi desteklediler. Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, etkinliklerimizde her zaman yanımızda oldular Ayrıca bisiklet derneğimiz, yerel bisiklet ekiplerimiz ve sivil toplum kuruluşları da etkinliklerimize katkıda bulunuyor.

Kentlerin otomobil egemen kültürü devam ediyor. Eskişehir’de bu yıl içinde yapılan bisiklet yolları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kentlerde hâlâ otomobil ağırlıklı bir kültür var, ama Eskişehir’de bu yıl yapılan bisiklet yolları gerçekten çok güzel bir adım. Özellikle Hareketlilik Haftası’nda, şehirde bisiklet kullanımını teşvik etmek ve güvenli alanlar yaratmak çok değerli.
Bu yollar sayesinde kadınlar, çocuklar ve tüm bisiklet severler güvenle pedal çevirebiliyor. Bizler de turumuzla bu çabayı destekliyor ve daha fazla bisiklet yolu için farkındalık yaratıyoruz. Pedal çevirmek sadece keyif değil; aynı zamanda şehirde sürdürülebilir bir yaşam tarzının da göstergesi oluyor.
21.Eylül.2025 Pazar günü saat 14:00 ‘de odun pazarı meydanına tüm süslü kadınları Bisikletleri ile bekliyoruz.




