Eskişehir Bağımsız milletvekili adayı Oktay Yolsever, ile seçim üzerine röportaj yaptık. Yolsever, Eskişehir'in lider internet gazetesi eskisehirhaber26.com'a önemli değerlendirmelerde bulundu.

Öncelikle Oktay Yolsever'i tanıya bilirmiyiz ?

1942 yılında Eskişehir'de doğdum. İlköğretimimi Eskişehir'de tamamladıktan sonra Yunus Emre Öğretmen okulunda okudum. 1960'ta mezun olduktan sonra Bolu Akçakoca'da 3 yıl, Bingöl Kiğı'da 2 yıl, Eskişehir Sarıcakaya'da 11 yıl, Eskişehir merkez Mehmet Ali Yasin İlkokulunda 9 yıl ve Vali Münir Raif İlkokulunda 3 yıl olmak üzere ülkenin çeşitli illerinde toplam 28 yıl 2 ay öğretmenlik yaptıktan sonra 1989 yılında emekli oldum. 1969 yılında Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) Sarıcakaya şubesinin kuruculuğunu ve başkanlığını yaptım. Daha sonraki yıllarda TÖB-DER örgütlenmesi içerisinde yer aldım. 1967'de Türkiye İşçi Partisi ile tanıştım ve İşçi-Kültür Derneği üyesi olarak çalıştım. Bu süre boyunca çeşitli düzen partilerinden çağrılar aldım. İl Başkanlığı dâhil, birçok "mevki" önererek yaptıkları teklifleri, düzen içi çözümlere inanmadığım için kabul etmedim. Hiç birinin içerisinde yer almadım. Hayatım boyunca "Bu düzen değişmeli" demeyi sürdürdüm. 2002 yılında TKP’ye üye oldum. Çeşitli genel ve yerel seçimlerde TKP’den Milletvekili ve Belediye Başkanı adayı oldum. 24 Haziran seçimleri için Bu Düzen Değişmeli Platformu altında Bağımsız Milletvekili adayı olmadan önce TKP üyesi olarak mücadele ettim. Bir komünist olarak adayım.

Eskişehir'i temsilen Eskişehir'den milletvekili adayı oldunuz. Neden bu yarışa girdiniz?

Bu soruya kapitalist düzenin eleştirisiyle başlamak isterim. Türkiye Komünist Partisi, Bu düzen partilerine, Kapitalizme ve Emperyalizme karşı mücadele eden işçi sınıfını temel alan bir partidir. Yüksek Seçim Kurulu Türkiye Komünist Partisini, seçimlere katmadı. Hâlbuki biz Türkiye'nin 81 İlinde yüzde 46 oranında örgütlü bir partiyiz, 2001 yılından buyana da Yerel ve Genel seçimlere katılmış olan bir partiyiz. Yüksek seçim kurulunun bu kararı da kesin olduğu ve itirazlarında önünü tıkadığı için, Bu sorunu nasıl aşmamız gerekiyor, Halka kendimizi nasıl tanıtmamız gerekiyor, Sosyalizmin propagandasını nasıl yapmamız gerektiği üzerine tartıştık.  Öncelikle Türkiye'de Sol ve Sosyalistim diyen Siyasi Parti, Dernek ve Örgütlerle Acaba birlikte mücadele edebilir miyiz kapsamında gerekli bağlantılar kuruldu. Ancak birlikte mücadele edemeyeceğimiz ortaya çıktı. Örnek verecek olursak; Bunların bir kısmı bu seçimlerin gayri meşru olduğunu ve seçimlerin Boykot edilmesi gerektiği üzerinde durdu ve görüşmelerden çekildi. Biz ise seçimlerin meşruiyetini sorgulamadan seçimlere katılmamız gerektiği üzerinde durduk. Bir kısım kişiler ise oylar bölünmesin o nedenle AKP gitsin de kim gelirse gelsin düşüncesi içerisinde mevcut partileri desteklemeyi önerdiler, Ancak bizim temel Kırmızıçizgilerimize ters olduğu için kabul etmedik. Uzun tartışmalar sonucunda Bu düzen değişmeli platformunu kurup Türkiye'deki seçmenlerin yüzde elli sinin üzerinde seçmen olan illerde bağımsız aday olarak seçimlere katılmayı kararlaştırdık. Toplam 17 aday ile seçimlere katılıyoruz.

Size göre milletvekili profili nasıl olmalıdır? Seçilirseniz nasıl bir vekil olacaksınız?

Dinci ve gerici partinin milletvekili profili ile Sosyalist ve Komünist bir partinin milletvekili arasında çok büyük bir fark vardır. O nedenle ben bu soruyu kendi partim Türkiye Komünist Partisi, açısında cevaplamak istiyorum. Biz antiemperyalist bir düşüncenin ürünü olan insanlarız ve bu nedenle zaten Türkiye Komünist Partisi'nde örgütlüyüz, partimizden milletvekili olacak kişinin öncelikle antiemperyalist düşüncede olması gerekir. Bizim kamucu bir yapımız var biz özelleştirmelerden değil de tüm üretim araçlarını kamulaştırmasından yanayız. Bizim milletvekili adayımız kamucu olmalıdır. Bizim milletvekili adayımız, Aydınlanmacıdır, Bilime inanır ve Çağdaştır. Bu nedenle dogmatik dinsel yapıyı ret eder bu nedenle biz diyoruz ki İmam Hatip Liseleri kapatılmalıdır ve zorunlu öğretimde olan din dersleri kaldırılmalıdır. Din kesinlikle siyasetten arındırılmalıdır diyoruz.

Son olarak Eskişehirli vatandaşlara ne söylemek istersiniz?

Şuan 16 yıldır iktidarda bulunan AKP hiçbir vaatte bulunamıyor. 25 Haziran'dan itibaren önümüze çıkacak tablo şu anki tablodan farklı bir tablo olmayacak. Dış borçlarımız almış başını götürmüş 465 milyar dolar dış borcumuz var. 181 milyar dolar sıcak para ödememiz gerekiyor şuanda. Bu ortamda yapılacak tek şey var halkın örgütlü mücadelesidir. Halk örgütlenecek ve bu düzeni değiştirecek. Bizim amacımız meclise girip milletvekili maaşını alıp yan gelip yatmak değildir. Biz düzeni değiştirme mücadelesi içerisinde halkla birlikte olacağız. Bu düzeni değiştirmek için Eskişehir'deki seçmenlere diyorum ki oyunuzu düzen partilere değil de Bu düzeni değiştirme kararında olan bağımsız adaylara oyunuzu veriniz. Saygılarımla