Çevrimiçi Oyunlarda Yeni Teknolojiler

Çevrimiçi oyun sektörü oldukça dinamiktir ve yeni teknolojileri ilk olarak adapte eden endüstrilerden biridir. Bazı şeyler hiç değişmeyecektir: Örneğin “online blackjack oyna” gibi bir arama yaptırdığınızda, çıkan sonuçların hep aynı olduğunu görürsünüz. Gerçekten de, blackjack kuralları yüz yıldan fazla bir süreden bu yana değişmemiştir ve kullanılabilecek blackjack taktikleri de yıllardan bu yana aynıdır. Bunun aynısı, FPS, RTS, MOBA gibi oyun türleri için de geçerlidir: temel kurallar ve amaçlar, hemen hiç değişikliğe uğramayacaktır.

Ancak türü ne olursa olsun, oyunları oynama şeklimiz teknolojiden etkilenecek ve değişmeye devam edecektir. Diğer bir deyişle, teknolojinin çevrimiçi oyun sektörüne olan en büyük ve en önemli katkısı, oyun oynamak için bize yeni yöntemler sunuyor olmasıdır. Black jack nasıl oynanır sorusunun cevabı hep aynı kalabilir, ancak oynanış şekli zaman içinde değişmiş ve yeni seçenekler ortaya çıkmıştır: Örneğin canlı blackjack, bunlardan biridir. Aşağıda, gelişen teknolojinin çevrimiçi oyun endüstrisinde yaptığı iki önemli değişiklikten bahsediyoruz.

AR ve VR Oyunculuk

AR (Artırılmış Gerçeklik) ve VR (Sanal Gerçeklik), yakın gelecekte çevrimiçi oyunlarda önemli farklar yaratacak teknolojilerdir. Her ikisi de şu anda zaten kullanılmaktadır: Birkaç yıl önce oldukça popüler olan Pokemon GO, AR teknolojisinin mobil oyunlarda nasıl kullanıldığına dair güzel bir örnektir. Halihazırda, piyasada VR oyunlar bulmak da mümkündür ancak sayıları şu anda çok fazla değildir ve genellikle casino – FPS türleriyle sınırlıdır. “Blackjack oyna” anahtar kelimesini VR oyunlarda arattığınızda pek çok sonuç çıkacağından emin olabilirsiniz. Bu teknoloji, özel gözlükler yardımıyla sanal bir gerçeklik yaratır ve oyunların temel özelliklerini bile (örneğin bir blackjack tablosu) üç boyutlu olarak görüntüleyip etkileşime geçebilmenizi sağlar.

Şu anda VR oyunlar için gerekli olan donanım oldukça pahalı olduğundan, bu teknoloji beklendiği kadar hızlı bir şekilde yaygınlaşamamıştır. Ancak yakın gelecekte hem VR gözlüklerin fiyatlarının düşmesi, hem de harici donanıma olan ihtiyaçlarının sona ermesi beklenmektedir. Bu iki gelişme, türü ne olursa olsun pek çok çevrimiçi oyunun VR teknolojisiyle oynanmasını ve yepyeni bir deneyim sunmasını sağlayacaktır. Diğer bir deyişle, yukarıda da belirttiğimiz gibi, oyunların kuralları değişmeyecek ancak onları oynamanın yeni bir yolu ortaya çıkacaktır.

Blokzinciri Teknolojisi

Blokzinciri teknolojisinin çevrimiçi oyunlarda kullanılması, yeni bir oyun mekaniğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur: play to earn (kazanmak için oyna). Bu mekaniğin ilk örneklerini 2022 içerisinde gördük: Artık bazı oyunlar tamamen blokzinciri üzerine host ediliyor ve oyuncular belirli eylemleri karşılığında “jeton” (coin) adı verilen kripto para birimleri kazanabiliyor. Bu para birimleri ile oyun içi bazı eşyalar satın alabilir veya exchange sitelerinde onları gerçek paraya çevirebilirsiniz.

NFT, yine blokzinciri kaynaklı yeni bir teknolojidir ve şimdiden Electronic Arts, Ubisoft, Activision gibi devasa oyun geliştiricilerinin ilgisini çekmiştir. Ubisoft, şimdiden NFT jetonları oyunlarından bazılarına eklemeyi planlamaktadır. NFT’ler, “benzersiz sahipliği” temsil eden kripto jetonlardır ve yine benzersiz olan bir oyun içi eşyayı (örneğin özel ve nadir bir zırhı) belirli bir oyuncuya ait hale getirmek için kullanılabilirler.

Diğer bir deyişle, örneğin MMORPG oynarken çok nadir bir kılıç düşürdüyseniz, bir NFT ile bu kılıcın sahipliğini üstlenebilir, gerçek para karşılığı bu NFT’yi başka bir oyuncuya da transfer edebilirsiniz. Pek çok uzman, NFT’lerin yakın gelecekteki en yaygın oyun teknolojisi haline dönüşeceğini düşünmektedir. Bu teknoloji, oyun geliştiricilerinin benzersiz eşyalar yaratıp onları satmalarını da sağlayacağı için, çok hızlı bir şekilde benimsenecektir.