Serbest Çalışma Dünyasında Gezinmek: Başarılı Bir Kariyer Oluşturmanın İpuçları

2020 yılından itibaren yaşadığımız pandeminin en önemli yansıması çalışma hayatında olmuştur. Özellikle evden çalışmanın yaygınlaşması birçok kişinin akıllarına freelancer yani serbest çalışma fikrini empoze etti. Örneğin, 7 Slots benzeri online casinolarda canlı destek hatları, yazılımcılar, yazarlar ve daha birçok serbest çalışan görev yapıyor.

Muhtemelen önümüzdeki yıllarda serbest çalışanların ortaya çıkacağı birçok yeni iş fikri ile karşılaşacağız. Bu yazımızda profesyonel bir marka oluşturma ve yenilikçi iş fırsatlarından bahsedeceğiz. Kişisel marka oluşturma amacınız varsa rehberimiz kesinlikle size ilham kaynağı olacaktır.

1. Uzman Olduğunuz Nişleri Belirleyin

Freelance çalışmak her ne kadar kulağa kolay geliyor olsa da, uzman olduğunuz bir konu belirlemek oldukça önemlidir. Çünkü karşınızdaki müşteriler sizden uzmanlığınızın bir kanıtını görmek ister. İş deneyimi, eğitim geçmişi ve portföy bu uzmanlığı kanıtlamak için yeterlidir. Genelde genç yaştaki çoğu kişi serbest çalışmaya başlamadan önce kendine iş alanı belirlemeye çalışır.

Tam olarak bu iş alanının niş olması daha kolay iş bulmanıza ve kendinizi geliştirmenize sebep olur. Klasikleşmiş çoğu freelancer mesleklerde maalesef sizin gibi düşünen yüzlerce kişi bulunuyor. Doğal olarak o yüzlerce kişiyle rekabet etmek iş bulmanızı oldukça zorlaştırıyor. İşte niş sayılabilecek bazı serbest meslek türleri:

●        Ses Sanatçılığı,

●        SEO Uzmanlığı,

●        Mali Müşavirlik,

●        Psikolojik Danışman,

●        Şarkı Sözü Yazarlığı,

●        Kalite Kontrol Uzmanı,

●        Avukat,

●        Yazılımcı,

●        Yazar,

●        Grafik Tasarım,

●        Arayüz Geliştirme Uzmanı.

Görmüş olduğunuz gibi online dünyada freelancer olarak yapabileceğiniz çok iş bulunuyor. Tabii yukarıda listelediğimiz mesleklerde uzman olmak için en azından 1 veya 2 yılınızı harcamanız gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

2. Portföy Oluşturma

Serbest çalışmanın insanlar üzerindeki en önemli olumsuz etkisi, maalesef çalışmaya yeni başlamalarıdır. Çünkü fark edeceksiniz ki, çoğu iş veren sizden bir iş geçmişi isteyecektir. Örneğin yazar olarak çalışıyorsanız daha önceki yazılarınızı, SEO uzmanıysanız daha önceki siteler üzerine yaptığınız çalışmalara dair kanıtlar göstermeniz gerekecek. Eğer geniş bir portföyünüz yoksa muhtemelen iş verenden işi alamayacaksınız.

Bu tarz sorunların önüne geçebilmek içinde ilk başta fiyat açısından düşük müşterilerle çalışmak gerekir. Böylelikle yavaş yavaş kendinize gerçekçi bir portföy oluşturmaya başlayabilirsiniz. Hatta geniş bir kataloğunuz olduğunda artık tamamen kendi adınızı marka haline getirdiğiniz bir web sitesi açabilirsiniz. Açtığınız bu web sitesi üzerinden de reklamınızı yaparak tüm portföyünüzü sergileyebilirsiniz. Genelde bu durum çoğu müşterinin gözünde profesyonel gözükmenizi sağlayacaktır.

3. Profesyonel Olun ve Ücretinizi Belirleyin

Profesyonel olarak görünmek sizin o meslekteki yetkinliğinizi belli eder. Ancak profesyonel olmak maalesef o kadar da kolay değil. Az önce bahsettiğimiz düşük ücret ile portföy oluşturma sürecini sadece bir süre yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü siz geliştikçe işiniz geliştikçe farklı müşterilere ulaşma şansı elde edersiniz.

Tam da bu noktada profesyonel olmanın en önemli yolu özgün işler ortaya koymaktır. Çünkü hali hazırda rekabet edeceğiniz birçok farklı freelancer olacaktır. Onlardan kendinizi ayırmak için özel bir imza, tasarımlar, stiller ve içerik türleri belirlemelisiniz. Tanınırlık ve profesyonellik seviyesine ulaştıktan sonra da artık kendi ücretinizi beilrlemeye başlayabilirsiniz. Siz yine de ücretinizi sektörünüzü baz alarak ortalama bir şekilde vermeyi ihmal etmeyin.

4. Kendinizi ve Markanızı Pazarlayın

Freelancer çalışırken karşılacağınız önemli sorunlardan biri de sürdürülebilirliktir. Her zaman müşteri bulamayabilirsiniz. Hatta bazı müşteriler sizi tercih etmek yerine başkalarını tercih edebilir ve yine iş bulma konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Bu sorunu çözmek için sektöre uzun yıllar boyunca emek vermeniz ve kendinizi pazarlamanız gerekmektedir. Çünkü çoğu müşteri aranan kişilerle çalışmak ister. İş kalitesini ortaya koymuş, kendisini işiyle meşhur etmiş ve fark edilen kişiler genelde çalıştıkları şirketlere katma değer uygularlar.

Böyle biri veya marka olmak için sosyal medyayı aktif olarak kullanmak gerekiyor. LinkedIn, Youtube, Tik Tok ve X.com’u aktif şekilde kullanmak zorundasınız. İnternette sizden ne kadar olumlu şekilde bahsedilirse kendinizi o kadar iyi pazarlamış olursunuz. Böylelikle başarı adımlarını istikrarlı bir şekilde çıktığınız için müşterileriniz sizi daha kolay fark edecektir.

5. Müşteri Hizmetini Ön Planda Tutun

Freelancer olarak çalışan birçok kişinin yaptığı en büyük hata müşteri memnuniyetine yeteri kadar önem vermemektir. Bazen bir işe başlarken o işin sadece maddiyatını düşünmemek gerekir. Bireysel olarak kuracağınız ilişkiler o müşterinin ilerleyen aylarda veya yıllarda tekrardan geri gelmesine sebep olabilir. İşte bir serbest çalışan olarak müşteri memnuniyeti için yapmanız gerekenler:

●        Hem iş önce hem iş sonrası müşterilerinize karşı açık ve net olmaya özen gösterin. Projenin aşamalarını tartışın ve olası zorluklar konusunda müşterinizi bilgilendirin.

●        Güvenilir olmak birincil önceliğiniz olsun. Müşterilerinize yerine getiremeyeceğiniz vaatler vermekten daima kaçının. İş gerekirse geç bitsin ama müşterinin arzu ettiği şekilde bitsin mottonu her zaman benimseyin.

●        İşlerin bütçesi ister düşük ister yüksek olsun benzersiz bir kalite sunmaya daima devam edin.

●        Son teslim tarihlerini kesinlikle kaçırmayın. Müşterilerin neredeyse tamamı son teslim tarihleri konusunda titiz davranmaktadır.

●        Müşterilerinizin iş hakkındaki geri bildirimlerini göz ardı etmeyin. Mümkün olabildiğince bu geri bildirimleri hallederek sorun çözücü bir imaj oluşturun.

Bahsetmiş olduğumuz tüm bu öneriler aslında iş ve işveren arasındaki karşılıklı güven oluşturmakla alakalıdır. Bu güveni sağlamak sizin hem daha çok iş almanızı hem de memnun müşteriler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Bonus: En İyi Freelancer Çalışma Siteleri

Makalemiz boyunca başarılı freelancer kariyer oluşturmak için genel olarak neler yapabileceğinizden bahsettik. Ancak bu kariyeri tam olarak nerede başlatabileceğinizden söz etmedik. İşte en çok müşteri bulabileceğiniz freelancer siteleri:

●        Bionluk (Sadece Türkiye),

●        Upwork,

●        Fiverr,

●        Freelancer.com,

●        Toptal.

Umuyoruz ki bu siteler yeni bir kariyer başlatmanıza yardımcı olabilir ve ekonomik özgürlüğe bir an önce kavuşabilirsiniz.