SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen ilk olarak, Cumhuriyetin ikinci yüzyılının çok önemli olduğunu ve başkanlık sisteminin devamının denenmesi açısından da kritik bir süreç yaşanacağını belirterek başladı. Bilgen, "seçim dönemi boyunca toplum oldukça sağduyulu davrandı, endişe yaratacak gelişmeler yaşanmadı" diyerek "bu yüzden sonuç ne olursa olsun halkın iradesine saygı duymamız lazımdır" şeklinde ekledi. Bilgen bununla birlikte düşüncelerini "20 yıllık iktidarın başta ekonomi ve dış politika gibi eleştirilecek çok fazla hatası olmasına rağmen; muhalefet ciddi bir güven ortamı oluşturmamıştır ve gerçek bir irade ortaya koyamamıştır" olarak ifade etti. 

Muhalefetin bir çözüm bulamadığı takdirde siyaseti tıkadığını dile getiren Bilgen, seçmenin yoğun bir şekilde talep ettiği sistem değişikliğiyle ilgili ise "Türkiye'nin birinci önceliği başkanlık sistemi değildi ancak toplum seçeneksiz bırakıldı" dedi. Millet İttifakı'nı yalnızca "parlamenter sistem oluşturmak adına" bir araya geldiği için eleştiren Bilgen; "biz muhalefetin demokrasi için sorumluluğunu ve önemini bilen bir partiyiz ama Türkiye'nin değişim talebi daha sağlam bir şekilde karşılanmalıydı; 6'lı masa bu konuda zayıf kalmıştır" ifadelerini kullandı. Ayrıca Bilgen, Kemal Kılıçdaroğlu'nun önemli bir sorumluluk ortaya koymuş olmasına rağmen koltuk paylaşımları ve siyasi çıkarların muhalefeti geriye düşürdüğünün altını çizdi. Bilgen, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Kemal Kılıçdaroğlu gerçekleşen ittifakla alakalı görüşlerini de "kurulan bu ilişki toplumu daha da fazla kutuplaştıracaktır. Özdağ kendi siyasi ikbali açısından doğru bir hamle yaptığını düşünüyor ancak bu Türkiye'nin kaderini olumsuz etkileyecek bir hareket olacak. Özdağ'ın politikası insalığın ötesinde mültecileri sadece bir yığın olarak görüyor. Biz de herkesin kendi ülkesine dönmesini isteriz ama bunu onurlu ve insani bir biçimde yapılması gerekiyor; aksine bu tavır Türk Milliyetçiliğine daha büyük zarar verecektir" şeklinde ifade etti.

Bilgen, Cumhur İttifakı'yla ilgili fikirlerini de "Erdoğan'ın yeni anayasa talebinin de tabii ki takipçisi olacağız. İki taraf da kendi düşüncesini dayatmamalıdır, parlamenter sistem isteniyorsa başkanlık sistemi de aynı şekilde revize edilebilir" olarak belirtti.

"Biz bir muhalefet partisiyiz; 29 Mayıs'ta Erdoğan kazansa da sonrasında yine iktidarın karşısında muhalefet olarak duracağız" diyen Bilgen, 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için görüş bildirerek açıklamasını şu şekilde noktaladı:

"SES Partisi olarak ilk turda bir tercih yapmamıştık. Şu an ise parti kurullarımızda yapılan değerlendirmeler neticesinde Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklenmesi gerektiği yönünde irade belirtilmiştir; genel kararımız da bu yöndedir."