Eskişehir’de balıkçılık yapan Oruç Akkol, balığın saklama koşullarına bağlı olarak bozulma süresinin değiştiğini belirtti. "Evde, normal buzdolabında balık en fazla iki gün muhafaza edilebilir. Daha uzun süre saklamak için derin dondurucuya koyulmalıdır. Derin dondurucuda ise altı ila sekiz aya kadar dayanabilir" dedi. Dondurucusu olmayanlar için balığın en fazla iki ila üç gün içinde tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Bütün Balık Daha Uzun Süre Dayanıyor
Balığın muhafaza süresinin temizlenip temizlenmemesine göre değiştiğini söyleyen Akkol, "Eğer balık temizlenmişse eti daha çabuk bozulmaya başlar. Bütün olarak bırakılırsa daha uzun süre dayanır. Ayrıca büyük balıklar, küçük balıklara kıyasla daha uzun ömürlü olur" ifadelerini kullandı.
En Çok Küçük Balıklar Tercih Ediliyor
Balık satışlarında hangi türlerin daha çok tercih edildiğini değerlendiren Akkol, "En çok hamsi ve istavrit ilgi görüyor. Ardından çupra ve levrek geliyor. Küçük balıklar daha hesaplı olduğu için tüketimi daha fazla oluyor. Ramazan ayında da tüketim alışkanlıklarında büyük bir değişiklik olmadı" dedi.
Balık Dört Mevsim Tüketilebilir
Balığın sadece belirli mevsimlerde değil, yılın her döneminde tüketilebileceğini belirten Akkol, "Balık hafif ve lezzetli bir yiyecek. Yılın her mevsiminde taze balık bulunabilir. Bu nedenle balık tüketimini yalnızca kış aylarıyla sınırlandırmak doğru değil" diyerek vatandaşlara balık tüketimini artırmaları yönünde tavsiyede bulundu.