TBMM’de yeni kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, komisyonun ilk toplantısında Kırım Tatarlarının sorunlarını gündeme getirdi. Kırım Tatarlarının komisyonun ağırlıklı gündem maddelerinden biri olması gerektiğine dikkat çeken Çakırözer, “Kırım Tatarları Rusya’nın kabul edilemez işgal ve ilhakından sonra sorunlarına çözüm üretilmesi için Meclisimizden, bizden ses bekliyorlar” dedi.

TBMM’de geçtiğimiz hafta kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar komisyonunun üye seçimi yapıldı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in de seçildi komisyon ilk toplantısını da yaptı. İlk toplantıda Kırım Tatarlarının sorunlarını dile getiren Çakırözer, komisyonun Tatarların sorunlarına mutlaka çözüm bulması gerektiğini dile getirdi.

AÇIKLAMA YAPMAK YETMİYOR

Komisyonun sadece Avrupa’da yaşayan yurttaşlarla değil Balkan coğrafyası ile birlikte Kırım Tatarlarının sorunlarına da çözüm üretmesinin zorunluluğunu belirten Çakırözer, “Ülkemizde sayıları yüz binleri bulan Kırım Tatarlarının sorunlarının komisyonumuzun ağırlıklı gündem maddelerinden birini oluşturması gerekir. Kırım’ın Rusya tarafından kabul edilemez işgali ve ilhakı sonrasında kardeşlerimiz büyük hak ihlali ile karşı karşıyalar. Dışişleri Bakanlığı açıklama yapıyor, ama yetmiyor” dedi.

ÇOK BÜYÜK SORUNLARI VAR

Kırım Tatarlarının yaşadığı hak ihlallerinin güncel hayatın her boyutunda yaşandığını belirten Çakırözer, “İnanç özgürlüğünden tutun da, sosyal ekonomik alana kadar büyük sıkıntıları var. Siyasi mahkum olarak cezaevlerine atılıyorlar. Cezaevinde yaşamını yitirenler bile var. Camilere, okullara, evlerine, işyerlerine binlerce baskın düzenleniyor, gözaltına alınıyorlar. Siyasi mahkum olarak cezaevine atılıyorlar. 50 bin Kırım Tatarı Kırım’da kalamadığı için Ukrayna sınırları içinde yaşamak mecburiyetinde. Türkiye’ye göçenler var, birçok ilimizde Kırım Tatarı kardeşimiz yaşamakta” diye konuştu. Çakırözer, “Kırım Tatarları yaşanan hak ihlalleri sonrasında sorunlarına çözüm üretilmesi için Meclisimizden, bizden ses bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

BALKAN TÜRKLERİ İÇİN DE ÇÖZÜM ŞART

Çakırözer, sadece Avrupa'daki vatandaşlar veya sadece Kırım Tatarları değil, Balkan Türklerinin de komisyonun gündeminde olması gerektiğini belirterek, "Geniş bir coğrafyada 2-2.5 milyon soydaşımızın yaşadığı sorunlar giderek derinleşiyor. Bu kardeşlerimizin yaşadığı ülkelerin bir kısmı AB ülkesi. Ama konu soydaşlarımız olunca AB standartları unutuluyor. Onlar da yaşadıkları ülkelerde 1. sınıf vatandaş olmak istiyorlar. Komisyonumuzun soydaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmesi şarttır" ifadelerini kullandı.